Política
Tribunal Constitucional
Foto: Tribunal Constitucional | EFE
Independentisme

El Constitucional suspèn la ILP sobre la independència de Catalunya

Actualitzat: Dimarts, 9 d'abril de 2024. 12:59
Temps de lectura: 2 minuts
Tribunal Constitucional
Foto: Tribunal Constitucional | EFE

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit per unanimitat el recurs que ha presentat el govern de Pedro Sánchez contra la iniciativa del Parlament que demanava declarar la independència de Catalunya.

Per què és important? D'aquesta manera el TC suspèn la ILP que el Parlament va admetre a tràmit el febrer per declarar la independència de Catalunya.

En detall: Europa Press assegura que el tribunal ha adoptat aquesta decisió després de gairebé una hora i mitja d'intens debat. Segons han precisat, encara que la mesura s'ha acordat per unanimitat, hi ha hagut discrepàncies sobre les raons per admetre el recurs.

D'on venim? L'assumpte ha arribat al tribunal de garanties després que el Consell de Ministres del 26 de març acordés presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que la Mesa del Parlament va admetre a tràmit el 2 de febrer passat.

  • El 20 de febrer, la Mesa del Parlament va admetre a tràmit una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) perquè es declari la independència.
  • La iniciativa es va admetre amb els vots a favor de Junts per Catalunya i la CUP, l'abstenció d'ERC i els vots en contra del PSC.
  • A més, la iniciativa compta amb un informe consultiu desfavorable del secretari de la comissió de control de la ILP, Xavier Muro, sobre la seva admissibilitat: la iniciativa no compleix les condicions que estableix la llei 1/2006 perquè pugui ser presa en consideració, és a dir, no es poden fer ILPs de temes que la Generalitat no té competències.

A més. L'abstenció d'ERC es va rebre amb sorpresa: la formació, però, recorda que la seva abstenció és "la mateixa posició política" que han adoptat altres vegades en casos semblants a iniciatives legislatives. 

  • "No volem jugar amb les expectatives de la gent. Volem eines útils per resoldre el conflicte polític amb l'estat espanyol i votar en referèndum sobre la independència. I aquesta ILP no va en aquest sentit", afegeixen els republicans.