Política
Assemblea de l'ANC, el 16 de març passat
Foto: Assemblea de l'ANC, el 16 de març passat | X / @assemblea
Eleccions catalanes

L'ANC pressiona l'assemblea territorial de Sabadell perquè veti Aliança Catalana, però no se'n surt

Temps de lectura: 3 minuts
Assemblea de l'ANC, el 16 de març passat
Foto: Assemblea de l'ANC, el 16 de març passat | X / @assemblea

L'Assemblea Nacional Catalana vol evitar que Aliança Catalana posi els peus al cicle 'Partits independentistes: Propostes de país per als propers 4 anys', que la seva assemblea territorial de Sabadell té previst organitzar la setmana que ve. 

Per què és important? Tot i les pressions, el secretariat de Sabadell està decidit a continuar endavant amb els actes, per "donar veu a tothom que tingui quelcom a dir a la ciutadania i deixar que sigui aquesta la que decideixi quins arguments dona per bons i quins desestima". A més, acusa ERC i la CUP d'estar fent difusió pública d'aquesta polèmica "per interessos de partit". 

D'on venim? Els republicans i els cupaires es neguen a participar al cicle si també hi són convidats els de Sílvia Orriols.

  • AC té clar que hi vol ser i ha confirmat l'assistència del cap de llista per Barcelona, Lluís Areny, i del secretari d'organització del partit, Oriol Gès. 

Què en sabem? L'ANC ha difós aquest divendres al vespre un comunicat del Secretariat Nacional de l'Assemblea per intentar vetar Aliança Catalana, sense fer-ho explícit. 

  • "L’Assemblea Nacional Catalana recorda que les assemblees territorials són sobiranes i que gaudeixen de llibertat per convocar i organitzar actes", comença dient el comunicat.
  • I afegeix posteriorment: "Tot i que les assemblees territorials no requereixen autorització per dur a terme actes ni programar-los, cal tenir en compte que totes les assemblees han de respectar el Codi ètic de l’entitat". 

A més, el Secretariat Nacional de l’ANC ha celebrat aquest dissabte a Reus l’últim ple del mandat. 

  • En aquesta sessió, l'ANC ha decidit que no farà actes amb partits polítics ni candidats "davant el risc d’instrumentalització de l’entitat i de desviació del debat cap a altres qüestions que no són sobre la independència".

D'altra banda, l'assemblea territorial de Sabadell també ha difós un document reafirmant la seva posició: 

  • "Ens va semblar una bona idea donar veu als partits independentistes perquè poguessin explicar a la ciutadania de Sabadell les seves propostes de cara a la propera legislatura".
  • En referència a ERC i la CUP, diuen: "Des del moment en que ells ho fan públic, pels seus propis interessos, tot plegat surt de mare i s’escala als nivells que hem vist darrerament".
  • En relació a Junts, Alhora i AC, afirmen: "Els tres van dir que ells volien parlar i dir públicament quin és el seu posicionament, fins i tot sobre la conveniència o no de donar veu a tothom".

Què diu Aliança Catalana? Si tot es manté com ara, la participació d'AC està prevista per al proper divendres 19 d'abril. A les xarxes socials, Lluís Areny ha defensat el seu dret a ser present al cicle. 

Què diuen ERC i la CUP? Aquestes dues formacions plantaran l'ANC de Sabadell si no expulsen Aliança Catalana del cicle de xerrades. 

  • "Considerem que és un error estratègic", ha advertit la formació de Junqueras i Aragonès.
  • "L'ANC Sabadell no pot donar-los un micròfon i facilitar-los que s’expressin lliurement", han expressat els cupaires, tot afegint: "És un error atorgar-los una legitimitat 'democràtica'". 

Cicle de presentacions