Política
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | @govern | X
Eleccions 12-M

El Govern de Pere Aragonès, dels pitjors valorats abans d'unes eleccions al Parlament

Temps de lectura: 3 minuts
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | @govern | X

Pere Aragonès ni tan sols ha arribat a l’aprovat, amb una valoració de 4,9 sobre 10, en el darrer Baròmetre d’Opinió Política (BOP) del CEO publicat abans de la convocatòria electoral del 12-M. 

Per què és important? El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va llençar la tovallola aquest març després de no haver pogut ser capaç de sostenir el seu Govern i ha convocat eleccions anticipades per al 12 de maig d'aquest 2024. 

En dades: Pere Aragonès ha rebut una puntuació més baixa que la mitjana, que se situa en un 5,2, de les obtingudes pels presidents de la Generalitat en el mateix context preelectoral des del 1999.

  • L'executiu d’Aragonès és el tercer pitjor valorat de l’últim quart de segle (amb un 4,3), només per davant dels executius d’Artur Mas el 2014 (4,1) i de Quim Torra el 2020 (3,8).
  • Els presidents Jordi Pujol (6,9), Pasqual Maragall (5,3), Mas -al final del seu primer mandat (5,8)- i Carles Puigdemont (5,1) són els que han obtingut una bona puntuació just abans d'uns comicis.

Com funciona? L'anomenat 'índex d'aprovació dels líders polítics' que conté cada onada del Baròmetre, recull les valoracions de diversos polítics en actiu, inclosa la figura del president. 

  • L'ACN ha comparat les puntuacions obtingudes pels presidents i també per l'acció de Govern en els últims Baròmetres publicats immediatament abans d'una convocatòria d'eleccions al Parlament i el president Pere Aragonès s'ha emportat un dels pitjors resultats. 
  • En el cas del president Pujol, va deixar el càrrec abans de la creació del Centre d'Estudis d'Opinió, i les seves valoracions s'han extret de dos estudis d'opinió elaborats també des de la Generalitat i recollits al Registre Públic d’Enquestes i Estudis d’Opinió (REO). 

En profunditat: No obstant això, en un lloc destacat d'aquest Baròmetre s'hi troba Jordi Pujol com el més ben valorat de tots. Abans de les eleccions d'octubre de 1999, Pujol va obtenir un 6,9 i el seu Govern era valorat amb un 6,4. I en el seu darrer any de mandat, abans de les eleccions de l'any 2003 a les quals ja no es va presentar, la ciutadania li va donar un 6,2 de nota mitjana, i un 6 a l'acció del seu govern.  

  • En segon lloc hi trobem Artur Mas, amb un 5,8, abans de les eleccions del novembre de 2012, convocades de forma anticipada després del fracàs del pacte fiscal amb el president espanyol Mariano Rajoy. Això no obstant, l'acció del seu Govern durant el darrer any només va acariciar l'aprovat amb un 4,9. 
  • Pasqual Maragall va obtenir un 5,3 abans de les eleccions de novembre de 2006.  A més, l'acció del seu govern durant el darrer any de mandat va ser valorada amb un 5,5, la nota més alta que ha tret un executiu des d’aleshores. 
  • El tercer president que ha superat l'aprovat abans de tancar legislatura és Carles Puigdemont, que va ser valorat amb un 5,1. Aquell Baròmetre del CEO es va publicar a l'inici de la convulsa tardor del 2017, poc abans del referèndum, de la declaració d'independència i de la fugida de part del seu Govern a l'exili.
  • Quim Torra va obtenir la pitjor puntuació, un 4,1, a les portes dels comicis del 14 de febrer del 2021, marcats per la crisi de la covid-19 i per la inhabilitació del president per un delicte de desobediència. 
  • Finalment, el president José Montilla va obtenir al final del seu mandat de quatre anys un 4,6.