Portades
Les portades dels diaris
Foto: Les portades dels diaris
Premsa

L'escut social dels pressupostos i l'avenç de les tropes de Kiev, a les portades

Les portades dels diaris
Foto: Les portades dels diaris

La despesa social dels pressupostos del govern espanyol i l'avenç imparable de l'exèrcit ucraïnès sobre les regions il·legalment annexionades per Rússia centren l'atenció dels diaris.

  • El País: "El pressupost reforça l'escut social davant el menor creixement. Els comptes lleugerament expansius impulsen la inversió i la despesa militar". El diari explica que les pensions pujaran un 8,5% per salvar el poder adquisitiu.
  • La Vanguardia: "El Govern central aposta per més despesa i inversió per l'any vinent", titula. El diari destaca que els comptes rebaixen el creixement a Espanya, però incorporen els fons europeus. També informa que el president Pedro Sánchez destinarà 2.000 milions per al fons de la Seguretat Social i que la gratuïtat de Rodalies per 2023 costarà 700 milions dels pressupostos.
  • L'Ara remarca que el tren continuarà sent gratuït el 2023 a Catalunya i la resta de l'Estat. "Hisenda preveu en el projecte de pressupostos i l'ATM i la Generalitat recelen de la mesura". Explica que durant el primer de la gratuïtat només hi ha hagut vuit dies sense avaries. 
  • El Periódico: "Els pensionistes recuperaran el cost de la inflació", subratlla el diari, que també destaca abonaments gratis de Rodalies. També informa que l'ocupació repunta amb 29.000 empleats, però amb 18.000 aturats mes 

Invasió d'Ucraïna: Els diaris destaquen a les seves portades els triomfs dels soldats ucraïnesos contra les tropes de Putin.

  • El Periódico titula: "La guerra porta més despesa en Defensa i més impostos". La foto de portada mostra un grup de soldats de celebració hissant una bandera del país defensor amb el títol: "Zelenski s'envalenteix".
  • La Vanguardia il·lustra la portada amb un  grup de militars sobre un tanc als voltants de Liman, ciutat conquerida fa uns dies."Kiiv aconsegueix l'avenç més gran al sud des de l'inici de la invasió", destaca el rotatiu del grup Godó que remarca la decisió del president d'Ucraïna d'enterrar el diàleg amb Putin mentre el líder de Kremlin demana un alto el foc i reprendre les negociacions.
  • El País destaca que Alemanya convida Espanya a sumar-se a l'escut europeu antimíssils. L'exèrcit avança sense resistència a Jerson

Divorci Junts - ERC:

  • La Vanguardia: "Els afins a Turull el pressionen perquè no avali la sortida del Govern". 
  • El Punt Avui: "Junts, en campanya", titula. "La consulta sobre la permanència en el govern sacseja tot JxCAT. Consellers i dirigents argumenten el seu vot buscant el suport dels militants".