Societat
Usuaris amb mascareta dins del metro.
Foto: Usuaris amb mascareta dins del metro. | ACN
Mascareta

El Govern aposta per treure les mascaretes al transport públic

Usuaris amb mascareta dins del metro.
Foto: Usuaris amb mascareta dins del metro. | ACN

El Govern de Catalunya demana que deixi de ser obligatori l'ús de les mascaretes al transport públic i assegura que ho ha traslladat a la comissió de salut del govern espanyol.

Per què és important? L'ús de la mascareta al transport públic és obligatori des del 20 de maig de 2020, a principis de la pandèmia.

  • Des del 20 d'abril d'aquest any només és obligatori portar la mascareta a l'interior del transport públic, no a les andanes o estacions.

Què diu: Patrícia Plaja, portaveu del Govern, ha declarat en roda de premsa que "la millor de les opcions és passar d'una obligatorietat a una recomanació".

  • "Hi ha gent que utilitza la mascareta i gent que no ho fa. És difícil de fer complir. Hi ha un sentiment de frustració", ha dit la portaveu sobre l'incompliment per part de la ciutadania.
  • "El Govern considera que amb la situació que es dona ara, la millor de les opcions és que ja no sigui una obligació. Això no vol dir que no pugui canviar. Aquestes decisions no es prenen segons la voluntat del Govern, sinó en funció de l'evolució de la pandèmia".

Situació actual:

  • Durant els darrers mesos, s'ha observat una baixada clara dels indicadors de la covid. 
  • L'aparició de la variant òmicron, molt contagiosa, i l'alta cobertura vacunal ha fet que la població hagi assolit un alt nivell de protecció.

Previsions: El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes s'han de reunir aquest dimecres al Consell Interterritorial de Salut, i el dijous, a la Comissió de Salut Pública, per decidir si s'elimina l'obligació de dur mascareta a l'interior dels transports públics. 

  • Tot apunta que així serà i que l'obligatorietat es modificarà per una recomanació.

A partir d'ara: L'ús de la mascareta continuaria sent obligatòria a hospitals, centres de salut i residències de gent gran.

  • Les autoritats sanitàries continuen aconsellant a les persones vulnerables, especialment les que tenen dificultats per combatre infeccions o altres malalties, que portin la mascareta sempre que no puguin mantenir la distància interpersonal o en espais poc ventilats.
Categoria: Societat