Societat
061. Telèfon del suïcidi

Catalunya aposta per "parlar del suïcidi"

Catalunya presenta una campanya per fer front obertament als 62 intents de suïcidi que es registren a la setmana.

Per què és important? Salut busca la complicitat amb els mitjans de comunicació i els emplaça a afegir en les notícies sobre suïcidis la frase: “Si tens pensaments suïcides o coneixes a algú en situació de risc, truca al telèfon d’atenció sanitària 061 i t’ajudaran".

  • Es vol donar conèixer el telèfon d'atenció a les conductes suïcides: el 061

Què sabem? La campanya de Salut es basa en frases directes consensuades amb els professionals de la salut mental i les associacions de familiars afectats per suïcidis com "el suïcidi s’evita parlant-ne”, “el que passa no té solució” o “viure ja no em fa il·lusió”.

  • El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha destacat que s’ha optat per posar missatges en negatiu, amb el no, perquè són els pensaments que té la persona amb ideacions suïcides, i es deixa enrere d'aquesta manera el bonisme.
  • La campanya es posarà en marxa el 26 de setembre arreu del país, on es podran veure cartells en marquesines, banderoles, al transport públic i en format audiovisual. 

Què hi diuen?

  • "No podrem evitar tots els suïcidis, però aquell evitat serà perquè se n'ha parlat, ja sigui a través del 061 o amb la xarxa familiar i social, que és importantíssim", ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimón.
  • "El suïcidi és un tema que ens interpel·la a tots i hi podrem donar resposta si fem actuacions des de tots els àmbits: salut, treball, i mitjans de comunicació", ha apuntat la directora general de Planificació i Recerca en Salut, Aina Plaza.

D'on venim? La pandèmia, el confinament i les seves derivades socials, han multiplicat els intents de suïcidi.

  • En el cas concret de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, especialitzat en l'atenció a infants i joves, el 2021 es van atendre 8 vegades més intents de suïcidi.
  • 6 de cada 10 persones mortes per suïcidi entre el 2010 i el 2016 no havien sigut ateses o tractades, segons un estudi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses. 

A partir d'ara? Supervivents d'intents de suïcidi i familiars demanen que l'intent o el fet d'arribar a treure's la vida deixi de ser tabú, i es pugui parlar obertament en la societat.

Categoria: Societat