Societat
Moncloa

Espanya anuncia un nou impost a les persones més riques

Entrarà en vigor l'1 de gener del 2023 i es preveu que sigui "temporal", segons l'anunci fet per la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero.

Per què és important? Enmig de la guerra fiscal per l'impost de patrimoni, el govern espanyol anuncia més pressió sobre les grans fortunes per fer front a una "situació de crisi".

Què sabem? El nou impost, en estudi, serà temporal per "demanar un esforç" a aquells que més diners tenen i poder "protegir els serveis públics a les rendes de classe mitjana", segons ha dit la ministra.

  • L'argument del govern espanyol és que en etapes de crisi s'ha de demanar un esforç més a la classe rica i, d'aquesta manera, el nou impost s'inspirarà en el que ja tenen altres països europeus com els Països Baixos i Bèlgica, que graven fortunes a partir del milió d'euros. França i Itàlia, en menor mesura, també tenen taxes semblants. 

Al detall: És una de les mesures que planteja la Moncloa per contrarestar l'ofensiva fiscal de l'oposició, després que el PP hagi anunciat a Andalusia la supressió de l'impost de patrimoni, i el govern popular a Múrcia una rebaixa de l'IRPF.

Background: Unides Podem, el soci de govern del PSOE a Espanya, fa anys que demana aplicar aquesta mesura, que el Congrés dels Diputats va rebutjar fa tres mesos amb el vot contrari dels socialistes. 

Què diu?

  • "Tant de bo aviat es retiri Putin d'Ucraïna i recuperem la normalitat; les circumstàncies diran si és necessari o no prorrogar l'impost", ha comentat des del govern espanyol Maria Jesús Montero.
  • "Aquest país necessita un règim fiscal que gravi les rendes més altes i no es fomentin paradisos com el que té Ayuso a Madrid i que comença a tenir el PP a Andalusia", ha opinat el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que reclama que el nou impost a les grans fortunes sigui permanent, i no temporal.
Categoria: Societat