Societat
Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | Europa Press
Seguretat

La Brimo fa 30 anys: un repàs a la unitat més polèmica dels Mossos

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | Europa Press

L'Àrea de la Brigada Mòbil dels Mossos (Brimo) celebra 30 anys. La unitat antiavalots especialitzada en l'ordre públic és la més criticada del cos.

Per què és important? Els antiavalots han estat al focus pel seu paper actiu als desnonaments així com les seves actuacions a manifestacions i protestes. De fet, han estat objecte de llargs debats al Parlament i la seva gestió ha provocat fortes discrepàncies entre els partits independentistes.

Context: La Brimo fa 30 anys coincidint amb la celebració al Parlament de Catalunya d’una Comissió d’Estudi sobre el Model Policial.

  • S’estan analitzant noves estratègies per millorar el seu funcionament.
  • També per reforçar els mecanismes de control i transparència.

Les polèmiques: 

  • La CUP, el juny de 2021, va proposar no enviar la unitat als desnonaments, cada cop més recurrents per la crisi econòmica. ERC i Junts s'hi van abstenir i el PSC, Vox, Cs i PP van votar-hi en contra.
  • Els antiavalots van buidar-li un ull a un parell de manifestants amb les criticades bales de foam durant les protestes postsentència la tardor del 2019 i l'empresonament del raper Pablo Hasel la primavera del 2021. Interior va canviar el protocol del seu ús: no es pot apuntar al cap ni al coll.
  • Moltes causes contra manifestants independentistes han tingut com a acusació particular la Generalitat a causa d'una denúncia de Mossos per suposades agressions a antiavalots.

Al detall: Les bales de foam tenen la punta de forma rodona, però la major part d'aquesta està formada per plàstic dur. Aquestes reboten molt, tot i que van ser creades per evitar les pilotes de goma, totalment esfèriques, que encara usa la policia espanyola i encara més difícils de controlar-ne els rebots.

Què diuen: 

  • La CUP va reclamar al Govern la "dissolució de la Brimo i de l’Arro" assegurant que són "un perill públic". Fins i tot va establir el requisit d'apartar-los dels desnonaments per permetre la investidura del president Pere Aragonès.
  • ERC s'hi va comprometre i va assegurar que "s'ha d'implicar l'administració de justícia" per evitar que la Brimo intervingui en desnonaments.
  • Junts va afirmar que els "errors" comesos per "alguns agents de la Brimo" en cap cas "no poden quedar impunes", malgrat abstenir-se a algunes votacions claus del Parlament.
Categoria: Societat