Societat
Aquesta nova tècnica pot resultar atractiva per a les persones joves
Foto: Aquesta nova tècnica pot resultar atractiva per a les persones joves | Unsplash
Salut Mental

Realitat virtual per tractar la depressió en joves

Aquesta nova tècnica pot resultar atractiva per a les persones joves
Foto: Aquesta nova tècnica pot resultar atractiva per a les persones joves | Unsplash

Entre un 60% i un 80% dels joves entre 18 i 29 anys tenen símptomes de depressió. Amb l'objectiu de millorar els tractaments psicològics existents per aquests problemes de salut mental, un assaig clínic de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat de Barcelona (UB) utilitzarà la realitat virtual.

Per què és important? Serà el primer assaig en què s'apliqui aquesta tecnologia en persones que ja presenten símptomes depressius.

  • Fins ara els joves han estat infrarepresentats en les investigacions en psicoteràpia. Ho ha explicat Adrián Montesano, professor i investigador dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC.

Què vol dir? L'assaig se centra en la teràpia de constructes personals, que posa en focus en com les persones construeixen la seva realitat. També en el significat que donen a tot el que els passa.

Com? Amb l'aplicació EYME, desenvolupada per la mateixa UB.

  • Una entrevista prèvia permet al sistema identificar els significats i les persones rellevants i transformar la informació en un espai en 3D en forma d'esferes i paraules.
  • En aquest espai la persona pot passejar per la seva ment i entendre els seus valors i significats.

A més, els investigadors apunten que aquesta nova tècnica pot resultar atractiva per a les persones joves. Consideren que pot ser un incentiu per fer teràpia i continuar-la.

  • Les últimes dades estimen que un 35% dels pacients abandona el tractament.

On som? Ara per ara l'assaig es troba en fase inicial, cercant els pacients que en formaran part. En necessiten 225 i els candidats són joves d'entre 18 i 29 anys amb símptomes lleus o moderats de depressió. 

  • S'oferiran sessions de teràpia gratuïta com a part de l'estudi.
Categoria: Societat
Etiqueta: Salut