Societat
Foto: | ACN
Pandèmia

Els pacients covid que no es van curar a l'UCI tenen més seqüeles emocionals

Foto: | ACN

Un estudi constata que l'impacte emocional causat per la covid és pitjor en els pacients que van ser hospitalitzats però que no van ingressar a l'UCI, inclús en els qui van patir la malaltia a casa sense requerir atenció hospitalària. En canvi, les seqüeles físiques són més greus en els pacients que van ingressar en estat crític, sobretot pel que fa a la musculatura.

Per què és important? Cada vegada més estudis exposen les conseqüències en la salut que perduren després de passar per un episodi històric de pandèmia mundial. Les seqüeles són, però, diferents segons les condicions en què es va viure la malaltia.

En detall: L'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha demostrat els diferents impactes en diferents tipus de pacients.

  • Els pacients que van passar per l'UCI tenen més pèrdua de força muscular, especialment dels pulmons, i la seva capacitat de fer esforços és inferior que la dels pacients menys greus.
  • Aquests segons, en canvi, presenten més seqüeles emocionals, com ara ansietat.

Com? L'estudi va mesurar cinc seqüeles: respiratòries, musculars, cognitives, emocionals i de qualitat de vida relacionada amb la salut. Es van estudiar tres grups de pacients: els que no havien requerit hospitalització per la malaltia aguda, els que havien estat ingressats en una sala d'hospital general, i els que havien estat ingressats a l’UCI.

Per què? La investigació apunta com a possible causa de la diferència en les seqüeles emocionals en què l'acompanyament emocional es va centrar molt en pacients greus.

Conclusió: L'impacte en els pulmons, segons els investigadors, implica que hi ha un efecte directe del virus sobre la musculatura pulmonar.

Categoria: Societat