Societat
Foto: | Jarc
Medi ambient

Alerta per l'augment de vespes asiàtiques a Catalunya

Foto: | Jarc

El sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (Jarc) alerta de l'augment de la detecció de nius de vespes asiàtiques, la vespa velutina. 

Per què és important? La vespa velutina nigrithorax o vespa asiàtica és una espècie invasora que causa efectes directes a l'apicultura, que són depredadores d'abelles i debiliten les colònies. També és un risc per la salut de les persones. 

  • La principal conseqüència és que es redueix o paralitza totalment la producció de mel.

Què diuen: Jarc reclama a la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que actuï contra la vespra velutina i prengui mesures perquè es compleixi el protocol d'actuació i seguiment.

  • Alerten de l'augment en la detecció de nius i que aquests no es retiren. El sindicat recorda que és responsabilitat de l'administració si les espècies es troben en espais públics. 
  • Pel que fa als espais privats, els ajuntaments poden informar i requerir al propietari de la finca perquè es destrueixi la colònia invasora. 

A la pràctica: La presència de la vespa a Catalunya provoca la pèrdua d'entre el 30% i el 50% de les abelles a Catalunya, segons Jarc. 

  • La presència d’aquesta vespa, imita la sortida d’abelles durant tot el dia i és responsable, d’una tercera part de les baixes totals d’abelles en els ruscos, segons apunta un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Previsions: El sindicat calcula que si no s'actua adequadament es podria arribar a perdre el 100% dels ruscos d'abelles.

  • El sindicat alerta del perill quan arribi la primavera, ja que una vespa reina pot arribar a produir entre 200 i 500 vespes reina que emigren per fundar noves colònies, amb la complexitat que això podria suposar en la gestió d'aquesta espècie invasora.

Per acabar: L’entitat demana que es facin tasques de vigilància continuada sobre les zones perimètriques on s’han trobat els nius de vespa asiàtica retirats, per tal d’assegurar-se de què no s’han reproduït les colònies.