Societat
Josep Suñol, expresident del Barça
Foto: Josep Suñol, expresident del Barça | F. C. Barcelona
Exhumació

Acaba sense èxit la recerca del cos del president del Barça afusellat l'any 1936

Josep Suñol, expresident del Barça
Foto: Josep Suñol, expresident del Barça | F. C. Barcelona

La recerca de les restes de l'expresident del F.C. Barcelona Josep Suñol, afusellat el 6 d'agost de 1936 a Guadarrama (Madrid), acaba sense èxit. L'equip encarregat de localitzar el cos i de l'exhumació no ha pogut trobar cap element vinculat a l'expresident del Barça. 

Per què és important? La nova Llei de Memòria Història busca corregir i reparar les violacions dels drets humans comeses pel franquisme. 

  • Una de les principals mesures és l'assumpció per part de l'Estat d'obrir els milers de tombes i identificar les restes de les víctimes. 

Situació actual: La recerca de les restes de Josep Suñol ha acabat sense èxit, de moment. 

  • L'equip encarregat de la localització del cos i de l'exhumació no ha pogut trobar cap element vinculat a l'expresident del Barça als terrenys del Ministeri de Defensa pròxims a l'Hospital Militar de Guadarrama.
  • Els responsables de l'excavació diuen que és probable que la fossa desaparegués durant la construcció de l'hospital als anys 40.
  • "Hem trobat casquets, bales, elements annexes a presència de soldats o de persones allà, però no hi ha restes humanes", ha afirmat el responsable de les tasques de recerca de les restes, Luis Avial.

Qui era Josep Suñol?: Va ser membre d'ERC, diputat a les Corts espanyoles, fundador del setmanari esportiu La Rambla i president del F. C. Barcelona des del 1935 al dia de la seva mort.

  • L'any 1935 va ser capturat pels revoltats durant una visita al front i va ser afusellat el 6 d'agost de 1936. 
  • Amb ell també van ser executats un periodista, Pere Ventura Virgili, un oficial i un xofer.

D'on venim: Les excavacions han tingut lloc després d'un estira-i-arronsa amb el Ministeri de Defensa, que va rectificar la decisió inicial de no permetre els treballs de camp.

  • El Ministeri argumentava que no hi havia una petició formal per part d'un familiar de Suñol, un requisit que la llei no estableix.

Què diu: Avial ha agraït al Ministeri que finalment canviés de criteri, tot i que lamenta que les tasques hagin estat infructuoses.

  • "En realitat és una frustració, però és un cas molt comú, perquè es calcula que queden un 20% de les fosses comunes originals perquè les construccions les han fet desaparèixer". 
Categoria: Societat