Societat
Josep Lluís Trapero amb Olga Tubau
Foto: Josep Lluís Trapero amb Olga Tubau | Eduardo Parra / Europa Press
Mossos d'Esquadra

La destitució de Trapero va ser correcta, segons el Síndic de Greuges

Temps de lectura: 2 minuts
Josep Lluís Trapero amb Olga Tubau
Foto: Josep Lluís Trapero amb Olga Tubau | Eduardo Parra / Europa Press

El Síndic de Greuges constata que la destitució a finals del 2021 del major Josep Lluís Trapero com a comissari en cap dels Mossos no vulnera drets, segons ha avançat RAC1 aquest dimarts.

Per què és important? Trapero va ocupar el càrrec de major dels Mossos entre l'abril del 2017 i l'octubre d'aquell mateix any, quan va ser destituït en l'aplicació de l'article 155. El 2020 va ser absolt i es va reincorporar en el seu càrrec fins que va ser substituït per Josep Maria Estela a finals de l'any passat.

A més: Trapero recentment ha acusat Interior d'apartar-lo "per fer informes".

D'on venim?

  • Rafel Ribó, en aquells moments Síndic de Greuges, va enviar una carta el passat 28 de març al conseller d'Interior Joan Ignasi Elena demanant explicacions sobre els canvis efectuats a la cúpula dels Mossos i de la Comissaria General d'Investigació Criminal.
  • Decideix també obrir un expedient per determinar si la destitució del Major Trapero i de l'intendent Toni Rodríguez va ser procedent o no.
  • Per la seva part, el conseller va enviar al síndic un informe signat pel director general de la policia, Pere Ferrer.  En ell, justificava la decisió perquè volia dotar la direcció d'una estructura coral i col·legiada, a més d'una nova visió per adaptar l'organització a les demandes de seguretat i a l'interès general.

Què diuen? L'informe, al que ha tingut accés la ràdio catalana, assegura que la destitució de Trapero i Rodríguez "en cap cas comporta una valoració negativa de com han treballat aquestes persones en l'exercici de les responsabilitats que tenien assignades; sinó que s'han fet els canvis que s'han considerat més adequats per encarar els reptes de seguretat amb l'orientació que es vol donar al servei policial congruent amb els objectius de l'horitzó 2030".

Al detall:

  • El defensor conclou que la decisió s’empara en la discrecionalitat del director general de la Policia i, però, no aprecia elements de vulneració de drets.
  • No entra a valorar la decisió, que qualifica de política i controvertida.

Tot i això: La versió aportada pel Síndic no concorda amb la informació publicada la setmana passada al diari El País, que assegurava que Trapero comptava amb nivells molt alts de suport entre els membres del cos policial. 

Categoria: Societat