Societat
Alumnes de l'institut de la Pobla de Segur, al Pallars Jusà, a l'aula.
Foto: Alumnes de l'institut de la Pobla de Segur, al Pallars Jusà, a l'aula. | ACN
Educació

Menys hores lectives i incorporació de docents: Els canvis d'Educació pel gener

Actualitzat: Diumenge, 8 de gener de 2023. 12:45
Alumnes de l'institut de la Pobla de Segur, al Pallars Jusà, a l'aula.
Foto: Alumnes de l'institut de la Pobla de Segur, al Pallars Jusà, a l'aula. | ACN

A partir de dilluns s'incorporaran 3.566 professionals als centres educatius públics i, amb aquests, la ràtio d'alumnes per professor passarà de 10,48 a 9,59. És una de les conseqüències de la reducció d'una hora lectiva per als mestres, un reclam dels sindicats des de feia anys.

Per què és important? Tot i que, per primera vegada en anys, la ràtio se situa per sota dels 10, cal tenir en compte la diversitat de necessitats educatives que hi ha a l'aula que afegeix complexitat a la tasca dels docents.

D'on venim? La mesura respon a la pactada reducció d'una hora lectiva per als professors que s'aplicarà a partir del gener i implicarà un canvi d'horari a mig curs.

  • Els mestres de primària faran 23 hores de classe en comptes de 24, i els de secundària 18 en comptes de 19.
  • La incorporació de docents no soluciona el problema de la manca de professors d'ESO, batxillerat i FP per algunes assignatures. Per això, continuarà la contractació de professors sense el màster obligatori per aquelles places que es consideren de difícil cobertura.

En dades: La ràtio més alta es va assolir el curs 2012-2013 en què hi havia 12,13 alumnes per cada docent. Des d'aleshores s'ha anat reduint. 

  • S'incorporaran 3.566 docents l'1 de gener de 2023 i la previsió és que els nomenaments es puguin fer a partir del 12 de desembre.
  • Els serveis territorials i el Consorci d'Educació de Barcelona treballen per determinar quines especialitats són més necessàries o quins casos podrien ampliar jornades.
  • Segons informacions del Departament d'Educació, aquest personal passarà a ser estructural.

Què han dit? La directora general de Professorat, Dolors Collell, ha declarat a l'ACN que cal un "equilibri" entre incorporar més professionals i altres mesures, com ara procurar més "transversalitat" en el sistema.

  • "No és només una qüestió numèrica sinó de millora de la qualitat del sistema educatiu", ha dit.
  • Sobre la xifra d'incorporacions ha valorat que és "històrica" i que permetrà una "major atenció educativa".
  • "Hem de garantir que no hi hagi un gran trasbals en l'organització pedagògica, i per això donarem flexibilitat a les direccions perquè tinguin marge per organitzar-se", va dir Collell sobre la nova organització horària.

Què esperar? Els instituts i centres de Formació Professional és on es preveuen més complicacions per poder aplicar el nou horari.

Categoria: Societat
Etiqueta: Educació