Societat
Salut

Creix el consum de risc d'alcohol a Barcelona, sobretot en homes

El consum d'alcohol de risc i el compulsiu creix entre la població a Barcelona. Es considera consum de risc prendre 17 unitats setmanals o més en dones i 28 o més en homes. Ho determina l'última enquesta sobre Salut a Barcelona l'any 2021.

Per què és important? L'alcohol és la substància més consumida, tant entre joves com entre adults, i compta amb un consum molt acceptat i sovint banalitzat.

En detall: El consum de risc va ser del 7,9% en dones i del 14,1% en homes, quan el 2016 era del 4,2% i del 9%, respectivament.

  • El consum compulsiu ha passat del 3,3% al 6,9% en dones i del 8,3% al 13,2% en homes.
  • L'any 2021 es van començar 613 tractaments en dones i 1.334 en homes, el 54,9% i el 43,5% del total iniciats.

A més, pel que fa al tractament, l'edat d'inici i la quantitat d'inicis de tractament s'han mantingut estables: 48 anys tant en homes com en dones.

  • L'alcohol és la primera causa de tractament per trastorn de consum de substàncies psicoactives en els centres d'atenció i seguiment a la drogodependència.

D'on venim? Gairebé un de cada tres adolescents entre 14 i 18 anys ha presentat els darrers 30 dies, una intoxicació aguda i/o un consum intensiu d’alcohol (31% noies vs. 26% en els nois).

  • Entre les urgències relacionades amb el consum d’alcohol el 2020, un 5% eren en menors d’edat, i aquest percentatge va ser molt superior en noies que en nois.
  •  A Catalunya el 79% dels estudiants havien consumit begudes alcohòliques alguna vegada a la vida (82% en el cas de les dones i 75,8% en el dels homes).

El consum intensiu (o binge drinking) es defineix com el consum de cinc o més gots, canyes o copes de begudes alcohòliques en la mateixa ocasió, entenent per “ocasió” prendre-les de manera seguida o en un interval aproximat de dues hores.

Categoria: Societat
Etiqueta: Recerca