Societat
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal
Foto: El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal | Bernat Vilaró / ACN
Universitats

El conseller Nadal planteja matrícula de grau gratuïta per a monoparentals

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal
Foto: El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal | Bernat Vilaró / ACN

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha plantejat la matrícula gratuïta dels estudis de grau per a famílies monoparentals.

Per què és important? El conseller ha anunciat aquestes mesures i també ha explicat que preveu ampliar el pressupost en un 11% pel 2023, en funció dels pressupostos.

Què sabem? A banda de la matrícula gratuïta dels estudis de grau per les famílies monoparentals, Nadal també ha plantejat l’eliminació del recàrrec del 40% per aquelles persones que ja han cursat uns primers estudis universitaris i es troben a l'atur.

  • També proposa mantenir l’exempció existent per a víctimes de violència masclista fora de la parella, i el reconeixement a l’alumnat amb matrícula d’honor provinent de cicles formatius.

Què diu? Nadal ho ha plantejat en el marc d’una compareixença a la comissió de Recerca i Universitats al Parlament, on també ha anunciat la voluntat d’impulsar un programa de finançament de places de professorat permanent als centres universitaris.

  • “Les plantilles envelleixen per dalt i es precaritzen per baix”, ha afirmat, “baixen el nombre de professors permanents i estables i s’incrementen el nombre d’associats amb poca retribució”.

A més: Nadal ha recordat que el pressupost de l’any 2022 ha estat de 1.572.785.641 euros, una xifra que preveuen ampliar “en un 11% de cara al 2023” en funció dels pressupostos. 

Què esperar? Pel que fa a altres actuacions que es volen dur a terme, el titular del Departament ha destacat un programa d’incentius de millora a la docència (dotat amb 30 MEUR pels tres pròxims anys), un pla d’inversions d’universitats públiques de Catalunya o l’impuls del model dual a Catalunya.

Categoria: Societat