Societat
Roda de premsa sobre la querella
Foto: Roda de premsa sobre la querella | Sílvia Jardí / ACN
Franquisme

Primera querella per crims franquistes després de la nova Llei de Memòria

Roda de premsa sobre la querella
Foto: Roda de premsa sobre la querella | Sílvia Jardí / ACN

La querella s’interposa per les tortures que va rebre el sindicalista Carles Vallejo, qui va ser detingut en dues ocasions i processat tres cops per la seva activitat política i sindical.

Per què és important? Aquesta és la primera querella per crims franquistes que es presenta després de l’aprovació de la llei de memòria espanyola.

Què sabem? La querella forma part d’una campanya impulsada per deu entitats de memòria, entre elles Òmnium Cultural i Irídia. 

  • A la querella s’identifiquen sis policies: un comissari en cap, un comissari i la resta amb categoria d’inspectors, adscrits a la Sisena Brigada Regional de Recerca Social de la Prefectura Superior de Policia.
  • Les entitats s’han unit per interposar una querella criminal per un presumpte delicte de lesa humanitat contra sis policies franquistes per tortures a la prefectura de Via Laietana.

Què diuen? Carles Vallejo ha explicat que presenta la querella “pensant en totes les persones anònimes que al llarg de la dictadura van patir tortures i la forta repressió, en memòria de tots els antifranquistes, i per fer possible el dret a memòria de les noves generacions”.

  • L’advocada i membre d’Irídia, Laura Medina, ha explicat que l’estat espanyol “té el deure d’investigar els crims de lesa humanitat, identificar i condemnar els seus responsables i escoltar i reparar les víctimes: és una obligació internacional”.
  • El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha lamentat que “l’estat espanyol no hagi estat capaç de trencar amb el seu passat” i s’ha referit a la prefectura de Via Laietana com un “centre d’horror en el cor de la capital catalana”.

D’on venim? Després d’una llarga tramitació parlamentària a l’octubre va entrar en vigor a Espanya la Llei de Memòria Democràtica.

  • La llei crea un Fiscal de Sala per investigar violacions del dret internacional i drets humans durant el cop d’estat, la Guerra Civil i la Dictadura.
Categoria: Societat
Etiqueta: Franquisme