Societat
Imagen de archivo
Foto: Imagen de archivo | Unsplash
Salut

Quantes llaunes de beguda energètica puc beure?

Imagen de archivo
Foto: Imagen de archivo | Unsplash

Les begudes energètiques, fàcilment reconeixibles sota marques com Red Bull o Monster Energy, tenen una gran quantitat de cafeïna i de sucre, així com altres components com la taurina, el ginseng i la carnitina.

Per què és important? Es tracta d’un tipus de beguda molt consumida per la gent jove, ja sigui quan cal fer un sobreesforç físic (com ara una prova esportiva) o mental (estudiar tot havent dormint poc), o per sortir de festa, barrejant-la amb alcohol. Però és perillosa per l’impacte negatiu que té en la salut.

En xifres: Les begudes energètiques han augmentat molt les vendes els darrers anys. El 68% dels adolescents (de 10 a 18 anys) de la Unió Europa en beuen; el 12% d’ells ho fan massa i de forma crònica, amb set litres als mes.

Què diuen? José Manuel López Nicolás, divulgador científic de la Universitat de Múrcia assegura, assegura en un article de ‘The Conversation’ que “l’alt consum de begudes energètiques s’ha convertit en un problema de salut pública”.

  • “L’èxit comercial d’aquestes begudes resideix en els objectius que persegueixen els seus consumidors [...] Pocs productes alimentaris existeixen al mercat que, suposadament, cobreixin necessitats tan diverses”.
  • “Des de fa uns anys, les begudes energètiques estan a l’ull de l’huracà. D’una banda, els beneficis estan en entredit i, d’una altra, són molts els especialistes que adverteixen dels riscos del seu consum”.
  • “Les xifres són molt preocupants donats els alts percentatges d’obesitat de la població europea. Més si tenim en compte que la població infantil i juvenil, els consumidors habituals, presenten alts nivells d’obesitat al país”.

Què sabem?

  • No s’ha demostrat que la taurina tingui un efecte positiu sobre les funcions cognitiva, cardíaca o muscular, ni que la carnitina ajudi a recuperar-se de la fatiga muscular o a millorar la resistència; tampoc no ho fa el ginseng. Ho ha dit l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA)
  • Les vitamines que porten, del grup B, sí són beneficioses, però una dieta correcta ja ens en dona més de les que necessitem: es troben als aliments que consumim cada dia i a un preu molt més barat.
  • Quant a la cafeïna, cada llauna de 500 mil·ligrams té 160 mg de cafeïna, quan 75 són prou per millorar els processos cognitius de l’atenció, la memòria i l’aprenentatge.
    • Un adolescent de 13 anys no hauria de consumir més de 147 mil·ligrams de cafeïna al dia, quantitat superada en una sola llauna.
    • Beure’n dues supera la sobredosis aguda de cafeïna, situada entre els 300 i els 400 mg, segons el pes corporal i la tolerància de cada persona. A partir d’aquí, apareixen símptomes com la inquietud, el nerviosisme o l’insomni.
  • Pel que fa al sucre, una llauna en porta gairebé 75 grams, el triple del diari recomanat per l’OMS, que en són 25; i mai no s’haurien de superar els 50. 

Per acabar: D’aquesta forma, no és recomanable el consum d’una sola llauna de beguda energètica, així menys de dues o més en un sol dia.

Categoria: Societat
Etiqueta: Salut