Societat
Manifestació a favor de la sanitat a Madrid
Foto: Manifestació a favor de la sanitat a Madrid | Europa Press
Vaga

Comença una nova vaga de metges contra Ayuso

Manifestació a favor de la sanitat a Madrid
Foto: Manifestació a favor de la sanitat a Madrid | Europa Press

Gairebé 5.000 metges i pediatres d'Atenció Primària de la Comunitat de Madrid inicien aquest dilluns una vaga indefinida per denunciar la situació de sobrecàrrega dels professionals, com agendes infinites i reclamar un mínim de temps per pacient. 

Per què és important? El diumenge 13 de novembre, més de 200.000 ciutadans, segons la Delegació del Govern espanyol i 670.000 manifestants segons els convocants, van marxar des de diferents punts de la capital espanyola per confluir a Cibeles en defensa de la Sanitat Pública. La manifestació es va convocar sota el lema Madrid se levanta por la Sanidad Pública. Contra el Plan de Destrucción de la Atención Primaria.

Què sabem: La vaga indefinida arranca aquest dilluns a les 8:00 i estan cridats fins a 4.240 metges de Família i 720 pediatres de l'Atenció Primària. 

  • A les 11:00 hi ha convocada una concentració davant de la Gerència de l'Atenció Primària. 

El motiu: El sindicat Amyts ha convocat la vaga per denunciar la "crítica" situació que viu l'Atenció Primària i reclamar a la Conselleria de Sanitat que se sentin negociar "un veritable pla de xoc per abordar la problemàtica dels centres de salut". 

  • Demanen un increment de la inversió i de professionals per allejar la sobrecàrrega de treball dels sanitaris agreujat per la situació del nou model d'urgència extrahospitalària. 

Situació actual: La Conselleria de Salut ha establert serveis mínims per cobrir la vaga: dos metges i un pediatre per centre de salut.

  • El sindicat Amyts ha advertit que els serveis mínims poden complicar la situació en alguns centres de salut: "Demanem als ciutadans que aquesta vegada s'aliïn amb nosaltres i que no acudeixin els centres de salut si no són temes absolutament necessaris". 

Què diuen: En un primer contacte el passat divendres, el govern madrileny i el sindicat van contestar que les postures estaven molt allunyades. 

  • Des de la Conselleria de Sanitat al·leguen que diverses de les reivindicacions del comitè de vaga ja s'estan treballant al Pla Integral de Millora de l'Atenció Primària 2022-2023, que preveu una inversió de 200 milions d'euros amb mesures per a la creació de 1.200 places de diferents categories professionals, millores salarials, digitalització de consultes i noves infraestructures.
  • A més, recorden que, per l'any vinent, la Comunitat incrementa un 22,2% la inversió en Atenció Primària fins a arribar a 2.444 milions d'euros, 444 milions més que aquest any.

D'on venim: Divendres passat, els metges d'urgències madrilenys i la conselleria de Sanitat van arribar a un acord que va permet desconvocar la vaga d'aquests professionals. 

Categoria: Societat