Societat
Gent gaudint a les terrasses dels bars a Barcelona
Foto: Gent gaudint a les terrasses dels bars a Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Ús del català

Més del 40% dels catalanoparlants es dirigeixen en castellà als desconeguts

Gent gaudint a les terrasses dels bars a Barcelona
Foto: Gent gaudint a les terrasses dels bars a Barcelona | Ajuntament de Barcelona

Un 50,9% de catalanoparlants de Catalunya creu que canviar al castellà quan algú els parla en aquesta llengua no implica cap amenaça per al català.

Per què és important? Segons destaca Plataforma per la Llengua, "És imprescindible que la gent prengui consciència de la importància de fer servir el català, no només en les interaccions socials sinó també en la relació amb les empreses".

Què sabem? Plataforma per la Llegua ha publicat l'11a edició de l'InformeCAT, és una publicació anual que recull 50 dades significatives sobre l'estat del català.

  • L'informe revela que 8 de cada 10 residents a Catalunya estan d'acord amb el model escolar de vehicularitat única del català i que la majoria ho fan “per respecte” o “per educació”.
  • L’enquesta del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública, permet saber que només el 43,4% dels catalanoparlants es dirigeixen en català als desconeguts que pensen que no són catalans.
  • L'informe també alerta que "L’ús social del català té una relació directa amb l’actitud dels seus parlants. Per aquest motiu, si els parlants es mantinguessin de manera generalitzada en l’ús de la llengua, això repercutiria positivament en la seva vitalitat".

En profunditat: La transmissió intergeneracional del català és del 80% a Catalunya i a les Illes Balears, i del 60% al País Valencià.

  • Aquestes dades constaten que una de les principals fortaleses de la llengua continua sent que els catalanoparlants transmeten el català als seus fills.
  • L'informe també constata que 6 de cada 10 residents estrangers a Catalunya tenen interès a aprendre català o millorar-ne el coneixement.

Al detall: Pel que fa al sector cultural, les biblioteques públiques de Catalunya tenen només 1 de cada 4 llibres en català.

A més: A Catalunya, la meitat dels joves catalanoparlants tenen el mòbil configurat en castellà.

  • El 71,4% dels joves creuen que el català es parla menys que abans.
  • Només l'1,9% de les grans marques fan servir el català a les publicacions d'Instagram.
  • Només 3 de les 10 apps més descarregades globalment ofereixen una versió completa en català.
Categoria: Societat
Etiquetes: Educació Llengua