Societat
Manifestació 8M
Foto: Manifestació 8M | Europa Press
Igualtat

Els fiscals creuen que s'hauria d'haver actuat abans amb la llei 'només sí és sí'

Manifestació 8M
Foto: Manifestació 8M | Europa Press

La presidenta de l’Associació de Fiscals, Cristina Dexeus, considera que el decret dictat aquest dilluns pel fiscal general de l’Estat sobre la llei del ‘només sí és sí’ arriba tard.

Per què és important? Després dels casos de revisió de condemnes per abús sexual on s’han rebaixat les penes, la Fiscalia es va pronunciar per unificar criteris davant la llei del ‘només sí és sí’. Ara, Cristina Dexeus ha dit que creu que s’ha actuat tard.

Què diuen? La presidenta ha lamentat el retard que s’ha produït en l’elaboració de l’escrit, que arriba 45 dies després de l’entrada en vigor de la llei.

  • “Hauria d’haver sortit perquè tots sabéssim al fet que atenir-nos. Si hagués sortit amb antelació a l’entrada en vigor de la llei o al mateix temps, ningú no hauria pogut afirmar que la FGE està donant cobertura al Govern”, ha apuntat.
  • Preguntada sobre si ja no es rebaixaran les penes, la jurista ha respost que “no”, precisant que “la conclusió és que s’ha de valorar la pena imposada amb el nou Codi Penal o amb la nova regulació després de la reforma i la regulació prèvia a aquesta reforma en bloc”.

A més: Segons Dexeus, el Consell Fiscal també va alertar en el seu informe que podria haver-hi rebaixes de les penes.

  • La presidenta de l’Associació de Fiscals ha explicat que es va elaborar un quadre de resultats de penes “tenint en consideració la legislació vigent en aquell moment i la que es pretén aprovar i que ara està regint”.

D’on venim? Aquest dilluns el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortíz, ha dictat un decret que unifica criteris d’actuació davant la llei del ‘només sí és sí’.

  • En aquest s’estableix que no es revisaran sentències si la pena que es va imposar segueix vigent en la forquilla que fixa el Codi Penal per a cada delicte després del canvi legal.
  • En qualsevol cas, cada procediment “haurà de ser analitzat individualment, fugint d'automatismes que impedeixin valorar les concretes circumstàncies concurrents en cada cas".
  • Aquest moviment ve després que els jutges i tribunals hagin revisat diverses condemnes per abús sexual rebaixant més d’una dotzena de penes.
Categoria: Societat
Etiqueta: Igualtat