Societat
Persones es manifesten contra els desnonaments
Foto: Persones es manifesten contra els desnonaments | PAH
Llei antidesnonaments

El govern espanyol recorre al TC una part de la llei antidesnonaments catalana

Persones es manifesten contra els desnonaments
Foto: Persones es manifesten contra els desnonaments | PAH

El Consell de Ministres va aprovar dilluns recórrer davant del TC la disposició primera de l'article 12 de la llei catalana contra els desnonaments.

Per què és important? Tot i l'anunci de dilluns, es volia arribar a un acord, però segons ha avançat el diari Nació, el govern de Pedro Sánchez presentarà aquest dimecres el recurs.

  • Aquest és un capítol més en el llarg historial judicial d'un àmbit de legislació, el de l'habitatge, abordat per la Generalitat.

Què sabem? L'executiu estatal, format per PSOE i Podem, considera que l'article "reprodueix novament" alguns preceptes del decret llei 17/2019 de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge anul·lat pel mateix TC.

  • El Consell de Ministres considera una “vulneració” del principi d'interdicció de l'arbitrarietat dels poders públics, del d'igualtat i de la competència exclusiva de l'Estat en legislació sobre expropiació forçosa.

Què diuen? Els Col·legis d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) han celebrat en un comunicat que el govern espanyol hagi presentat el recurs al TC.

  • Consideren que l'article "afavoreix, protegeix i normalitza ocupacions il·legals d'immobles residencials".
  • Remarquen que "resulta coherent" recórrer per tal de "lluitar contra una xacra que crea alarma social i que és aprofitada per organitzacions mafioses".

Al detall: Segons el govern espanyol, la disposició recorreguda afecta la regulació de la propietat privada i la competència en matèria de legislació civil.

  • L'article recorregut va ser publicat en el BOE el 17 de març del 2022 i parla de l'oferiment de proposta de lloguer social "per manca de títol jurídic que habiliti l'ocupació de l'habitatge, si el demandant té la condició de gran tenidor d'acord amb l'article 5.9.a i c" — sota circumstàncies concretes.
Categoria: Societat
Etiqueta: Govern espanyol