Societat
Les urgències d'un hospital català abans del Nadal
Foto: Les urgències d'un hospital català abans del Nadal | ACN
Sanitat

La grip i els virus respiratoris omplen les urgències abans del Nadal

Les urgències d'un hospital català abans del Nadal
Foto: Les urgències d'un hospital català abans del Nadal | ACN

L'increment de la grip i altres virus respiratoris omplen les urgències, sobretot de pacients fràgils.

Per què és important? Els casos han augmentat amb relació a la temporada 2019-2020. La taxa de grip és de 72 casos per 100.000 habitants, mentre que, abans de la pandèmia, se situava en 10 casos en la mateixa setmana de l'any, segons les últimes dades del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SiViC).

Al detall: A causa de l'augment de la grip i altres virus els hospitals catalans hi han hagut d'ampliar els llits en edificis annexos i en centres d'àrea de referència. Fins i tot en alguns centres s'han desprogramat operacions.

  • Després que fa uns dies la bronquiolitis arribés al pic, amb incidències molt elevades en els menors de 2 anys, la circulació del virus de la grip fa tres setmanes que es troba en clar ascens, ara està molt per sobre de temporades anteriors. 
  • El perfil dels pacients a urgències és bastant divers, amb bronquiolitis, grip i covid, però els afectats són sobretot persones en un estat de salut fràgil que la infecció respiratòria descompensa.

Què ha dit? Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia del Clínic...

  • "El servei d'urgències és la porta d'entrada a l'hospital i ara està molt saturat".
  • "Millor quedar-se a casa i no 'regalar' virus per Nadal", recomana Trilla en el cas de tenir símptomes.
  • "Està pujant molt i és probable que al voltant de Nadal i Cap d'Any es produeixi el pic, que es preveu amb un alt nombre de casos. Però també es preveu que baixi ràpid", explica el doctor sobre la grip.
  • "Qui vulgui vacunar-se podrà accedir-hi quan es donin les instruccions. És un bon moment per vacunar-se? Ho és. Però sobretot és molt important insistir que es vacunin els grups de risc", recalca el reconegut epidemiòleg sobre la quarta dosi de la Covid.

Previsions:

  • El doctor Trilla preveu que aquest Nadal sigui "complicat" pel que fa a la situació epidemiològica, amb "alta probabilitat de contagi de grip o altres malalties", i demana "prudència". 
Categoria: Societat
Etiquetes: Salut Hospitals