Societat
Tot el que has de tenir en compte abans de comprar els regals de Nadal dels més petits
Foto: Tot el que has de tenir en compte abans de comprar els regals de Nadal dels més petits | Flickr
PEDAGOGIA

Les claus per escollir correctament els regals de Nadal dels més petits

Tot el que has de tenir en compte abans de comprar els regals de Nadal dels més petits
Foto: Tot el que has de tenir en compte abans de comprar els regals de Nadal dels més petits | Flickr

Amb l'arribada de Nadal, cada vegada són més les famílies que s'anticipen a les dates assenyalades per comprar els regals als més petits i així aprofitar les ofertes i afavorir l'estalvi econòmic. Ara bé, cal tenir en compte un seguit de recomanacions abans de comprar en abundància o fer regals que no es corresponen amb l'etapa evolutiva de l'infant.

Per què és important? Més enllà de l'impacte econòmic que pot tenir l'època nadalenca a les nostres butxaques, cal també analitzar com fem els regals als més petits des d'un punt de vista pedagògic, per tal que no acabin sent contraproduents.

Què sabem? Cruz Pérez Pérez, catedràtic del departament de Teoria de l'Educació per la Universitat de València, explica a 'The conversation' els punts a tenir en compte a l'hora d'escollir les joguines que regalem per Nadal.

Què diu? Segons Pérez, "fer massa regals i no del tot idonis per a cada etapa evolutiva pot ser negatiu i contraproduent", per això, cal analitzar bé els punts que juguen en contra d'una bona elecció i organització dels regals.

  • "Els nens s'han convertit en la nostra societat del benestar en un bé escàs i els tenim, en general, bastant supercuidats, superprotegits, superestimulats, superregalats o sobrealimentats".
  • "En l'època de Nadal, tots aquests excessos es multipliquen".
  • "Amb això acumulen tal quantitat de material en uns pocs dies que resulta gairebé impossible aprofitar les possibilitats de cadascun dels regals".

Al detall: Una de les principals traves a l'hora de dur a terme una bona organització dels regals dels infants son, tal com exposa Pérez, els amics i familiars.

  • "Els regalen joguines els pares, els oncles, els avis, els amics, els cosins, i qualsevol que vulgui demostrar el seu afecte. Amb això acumulen tal quantitat de material en uns pocs dies que resulta gairebé impossible aprofitar les possibilitats de cadascun dels regals".

En profunditat: Pérez assenyala què cal tenir en compte abans d'escollir els regals dels nens perquè no acabin sent contraproduents.

  • Millor poc i polivalent: "Les joguines que es regalin als nens convindria que fossin comptats, escassos, el més genèrics possible i que estimulin la seva imaginació. Genèrics en el sentit que no estiguin orientats a un sol ús, perquè d'aquesta manera es facilita un joc més creatiu".
  • Evitar estereotips sexistes: "Una bona joguina és el que serveix per a jugar a moltes coses en moments diferents, el que permet variades manipulacions i representacions que amplien l'experiència del nen i de la nena".
  • Múltiples opcions d'ús: "És important que les joguines ofereixin abundants, variades i atractives opcions per a jugar amb ells, per a crear situacions diferents, per a experimentar, per a inventar, perquè els nens i nenes valorin la joguina i el cuidin perquè duri, pel fet que experimenten un gran plaer jugant amb ell".
  • Permetre l'avorriment: L'abundància de joguines sovint dona pas a què els nens se'n cansin de seguida. "No és gens dolent que de tant en tant s'avorreixin i, en tot cas, seria una situació que haurien d'afrontar ells mateixos, com fem tots els mortals", assenyala Pérez.
  • Controlar els familiars: "La solució pot ser posar una norma clara i concreta: cada familiar només pot fer un regal. Per molta il·lusió que tinguin, la norma familiar ha de ser inflexible".

Visió global: Les joguines han de ser poques, bones, versàtils, polifacètiques i que estimulin la imaginació dels més petits.

Categoria: Societat