Societat
Foto d'arxiu d'una dona embarassada
Foto: Foto d'arxiu d'una dona embarassada | José Oliva / Europa Press
Llei de famílies

El pare podrà avançar 10 dies el permís de paternitat abans del part

Foto d'arxiu d'una dona embarassada
Foto: Foto d'arxiu d'una dona embarassada | José Oliva / Europa Press

Els pares podran avançar 10 dies el permís de paternitat, per cuidar la mare abans del part, tal com recull la nova 'llei de famílies'.

Al detall: L'avantprojecte de Llei de Famílies, impulsat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 i aprovat pel Consell de Ministres, en primera lectura, recull la reforma del permís de paternitat.

  • En l'actualitat, el permís de paternitat està equiparat al de maternitat, amb un total de 16 setmanes.
  • La llei de famílies modifica la Llei de l'Estatut dels Treballadors, per a establir la possibilitat que el progenitor no gestant "pugui anticipar en deu dies el començament del gaudi del permís" de paternitat.
  • Segons recull l'avantprojecte de la nova llei, aquesta flexibilitat "resulta coherent amb l'objecte de cura de la mare biològica durant aquest període".

En l'actualitat: Fins ara, l'Estatut dels Treballadors contempla que...

  • "La suspensió del contracte de cadascun dels progenitors per la cura de menor, una vegada transcorregudes les primeres sis setmanes immediatament posteriors al part, podrà distribuir-se a voluntat d'aquells... fins que el fill o la filla compleixi dotze mesos"
  • "La mare biològica podrà anticipar el seu exercici fins quatre setmanes abans de la data previsible del part".

A més:

  • Un altre dels canvis consisteix en el fet que un pare o mare sola que tingui un fill o filla amb discapacitat, podrà gaudir de l'ampliació completa del permís per paternitat que correspondria a una família composta per dos progenitors en la mateixa situació, és a dir, dues setmanes més.
  • Una altra modificació que introduirà la nova llei de famílies és que estendrà el subsidi no contributiu de maternitat a supòsits fins ara exclosos, com l'acolliment, la guarda amb finalitats d'adopció i l'adopció.

Visió general: La nova norma inclou cinc dies a l'any per atendre a un familiar, equipara les famílies monoparentals amb dos fills a les famílies nombroses i amplia la renda de criança de cent euros al mes per fill menor de 3 anys, entre d'altres.

Categoria: Societat
Etiqueta: Salut