Societat
Manifestació del 25 de novembre, dia contra la violència masclista
Foto: Manifestació del 25 de novembre, dia contra la violència masclista | Europa Press
Violència masclista

Demanen advocats d'ofici específics per l'augment de denúncies de violència masclista

Manifestació del 25 de novembre, dia contra la violència masclista
Foto: Manifestació del 25 de novembre, dia contra la violència masclista | Europa Press

Els advocats de Barcelona reclamen un torn d'ofici per a víctimes de violència masclista davant l'augment de denúncies.

Per què és important? Desembre ha estat el mes amb més dones assassinades per violència de gènere del 2022. En tot el 2022, 45 dones han estat assassinades a mans de les seves parelles o exparelles, 1.180 des de 2003.

Al detall: El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona ha demanat a la Conselleria de Justícia la creació d'un torn d'advocats d'ofici específic per a assistir a les víctimes de violència masclista.

  • Ja existeix un torn per a les dones afectades per violència de gènere, que denuncien maltractament o agressions per part de les seves parelles o exparelles. Però en el cas de la violència masclista, no existeix relació afectiva.
  • Aquest nou torn abordaria les acusacions d'amenaces, coaccions o accions contra la llibertat sexual de la dona, entre altres delictes, segons les fonts consultades per El Periódico.

El motiu: La necessitat neix de l'increment de les designacions d'advocats per atendre a les afectades per aquest tipus de violència.

  • En només un any les peticions s'han multiplicat per sis.
  • Durant els 11 primers mesos de 2022, el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona va tramitar 1.780 peticions d'advocats d'ofici per a víctimes de violència masclista.
  • L'any anterior van ser 310, en haver començat a donar aquest servei al setembre i altres 5.843 per a dones presumptament violentades per la seva parella o exparella.

Com funciona: En el 2021, la xifra de designacions va començar a disparar-se per l'entrada en vigor d'una llei que obliga al fet que la víctima sigui assistida per un advocat des del moment en què s'interposa la denúncia policial.

  • Des d'aquest juny, les víctimes de violència masclista també han de ser ateses ja des de comissaria.
  • Des del Col.legi s'ha reivindicat històricament l'assistència lletrada obligatòria per a garantir que la víctima de maltractaments rebés una informació completa dels drets que té des del mateix moment d'interposar la denúncia.

A Catalunya: El desembre de 2020, es va introduir una modificació en la llei catalana del dret de les dones per a erradicar la violència de gènere. Quan una dona acudeixi a comissaria per a presentar una denúncia els Mossos han de requerir al col·legi de l'advocacia la presència d'un lletrat per a garantir l'assistència a la víctima des del moment inicial.

  • Des de l'entrada en vigor d'aquesta llei, els advocats de Barcelona van adquirir el compromís d'efectuar una assistència immediata presencial en el termini màxim d'una hora des de la petició per part de la comissaria.

On demanar ajuda? Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.

Categoria: Societat