Societat
Dones en una manifestació contra la violència masclista a Vallecas, Madrid
Foto: Dones en una manifestació contra la violència masclista a Vallecas, Madrid | Europa Press
Violència masclista

Desembre, el mes amb més dones assassinades per violència masclista de 2022

Dones en una manifestació contra la violència masclista a Vallecas, Madrid
Foto: Dones en una manifestació contra la violència masclista a Vallecas, Madrid | Europa Press

Desembre s'ha convertit en el pitjor mes de 2022 en la lluita contra la violència de gènere. Amb 8 dones assassinades, l'últim mes de l'any registra la xifra més negra d'aquesta xacra masclista.  

Per què és important? En tot el 2022, 45 dones han estat assassinades a mans de les seves parelles o exparelles, 1.180 des de 2003. Si es confirmen els casos de dues dones més, la xifra arribarà a 47 en l'any actual.

Amb xifres: Fins al moment, Igualtat comptabilitza set dones assassinades per les seves parelles i exparelles a una setmana que acabi l'any.

  • A més, hi ha una altra dada molt preocupant: gairebé la meitat de les víctimes mortals, un 40%, havia denunciat. Segons els registres, mai s'havia donat un percentatge tan alt de víctimes amb denúncia prèvia.
  • En les últimes setmanes, s'han confirmat sis crims per aquesta mena de violència en diferents punts d'Espanya i actualment hi ha dos assassinats més que estan sota investigació i tot apunta al fet que es tracta també de morts efectuades per parella o exparella de les víctimes.

A més: 

  • Si es confirma com a violència masclista, la dona de 88 anys assassinada aquest dilluns a Barcelona seria la número 46 enguany.
  • Un altre cas en investigació a Sòria ocorregut aquest cap de setmana, pot convertir-se en la número 47 i l'octava aquest mes: la mort d'una dona de 44 anys en l'incendi del seu habitatge.

Al detall: Només en l'última setmana...

  • Els Mossos d'Esquadra han detingut a un home de 69 anys com a presumpte autor de la mort de la seva parella de 88 a Santa Perpètua de Mogoda.
  • La mort d'una dona de 44 anys en l'incendi del seu habitatge en Matamala de Almazán (Soria) s'investiga també com un presumpte cas de violència masclista.
  • A Avilés, un municipi d'Astúries, es va confirmar un altre crim masclista, el d'una dona de 32 anys, la víctima número 45 des de principi d'any.

Previsions: Dimecres dia 28 de desembre, es reunirà el comitè de crisi convocat pel ministeri d'Igualtat per a analitzar aquest repunt d'assassinats.

  • En el comitè participen també els ministeris de Justícia, Interior, les comunitats autònomes i les Unitats de Violència corresponents.

On demanar ajuda? Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.

Categoria: Societat