Societat
La policia espanyola abdonant els hotels el 5 d'octubre de 2020
Foto: La policia espanyola abdonant els hotels el 5 d'octubre de 2020 | ACN
Referèndum

Un any de presó per forçar la marxa de policies espanyols per l'1-O a Pineda

La policia espanyola abdonant els hotels el 5 d'octubre de 2020
Foto: La policia espanyola abdonant els hotels el 5 d'octubre de 2020 | ACN

Els regidors de Pineda de Mar jutjats per coaccionar hotels que allotjaven policies l'1-O accepten un any de presó. 

Per què és important? El municipi del Maresme va ser un dels punts calents en el marc del referèndum organitzat pel Govern de Carles Puigdemont el 2017.

  • Els representants de l'Ajuntament de Pineda de Mar haurien coaccionat als propietaris de diferents d'hotels perquè fessin fora els policies espanyols que estaven allotjats per l'operatiu preparat per l'1-O. 

El més nou: El tinent d'alcalde de Pineda de Mar, Jordi Masnou i l'exregidora del municipi, Carme Aragonès, jutjats per coaccionar dos hotels de la població que allotjaven policies l'1-O, han acceptat un any de presó i dos d'inhabilitació.

  • Els seus advocats han arribat a un acord amb la fiscalia en la primera sessió del judici a l'Audiència que ha permès rebaixar la pena que inicialment era de tres anys.
  • Aquest dimarts també han comparegut el gerent de la cadena Checkin Hotels i el director dels establiments on van tenir lloc els fets. Ambdos han acabat admetent que van sentir-se "estressats" i que els responsables municipals van usar un to “amenaçador”.

Previsions: Pel que fa al cap de la policia local en aquella època, també acusat, declararà dimecres.

Background: Fins a 268 agents de Policia Nacional desplaçats des de diferents punts d'Espanya es van allotjar a l'hotel en qüestió des de finals de setembre i amb la previsió d'estar-hi almenys fins al dia 5 d'octubre.

  • La nit del dia 2, després del referèndum, centenars d'indignats van anar a les portes de l'establiment per protestar contra la brutalitat policial que van exercir contra els votants: "Deixeu-nos actuar!", cridaven de tornada els policies als independentistes.
  • Aquella mateixa nit, cap a les 21, el tinent d'alcalde Jordi Masnou, l'ara extinenta Carmen Aragonés i el cap de la Policia Local, Carles Santacreu, van entrar a l'hotel, van demanar de parlar amb el director i presumptament el van instar a fer fora els agents.
  • Després de l'incident, el gerent de la cadena hotelera va comunicar que havia d'expulsar els agents abans de les 16 hores de l'endemà. I l'extinenta d'alcalde va declarar en televisió que així ho havien acordat, negant qualsevol amenaça.
  • Es tracta d'una cadena hotelera amb dos establiments en el municipi, un que allotjava 268 agents i un altre 228; la direcció de la cadena va decidir la marxa de tots ells, 496 en total.
Categoria: Societat