Societat
Manifestació a Málaga el 2016 demanant que abús es consideri agressió sexual
Foto: Manifestació a Málaga el 2016 demanant que abús es consideri agressió sexual | Jesús Mérida / SOPA
Agressió sexual

El TSJC rebaixa a la meitat una condemna per agressió sexual

Manifestació a Málaga el 2016 demanant que abús es consideri agressió sexual
Foto: Manifestació a Málaga el 2016 demanant que abús es consideri agressió sexual | Jesús Mérida / SOPA

De nou anys i mig a quatre anys i mig de presó. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reduït a la meitat la pena imposada a un dels primers violadors de Catalunya en demanar beneficiar-se d'una rebaixa de condemna aprofitant la llei del només sí és sí.

Per què és important? L'entrada en vigor de la llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual el passat octubre, coneguda popularment com la llei del només sí és sí, ha desencadenat una forta polèmica quan una xifra significativa de condemnats per violència sexual s'han beneficiat de rebaixes de pena. Amb data de 2 de gener, el número de revisions a la baixa s'eleva a 133.

Al detall:

  • La principal rebaixa es deu al fet que, mentre que l'Audiència Provincial de Girona considerava que s'havien comès dos delictes, el TSJC sosté que no es pot acusar al condemnat per dos il·lícits ja que, entenen, es tracta d'uns fets de la mateixa naturalesa i que s'han comès en menys d'una hora.
  • A més, a la resolució del TSJC s'hi aplica una rebaixa automàtica de condemna en considerar que la nova llei és més beneficiosa a l'acusat d'agressió sexual i adduïnt que ja es va aplicar una pena molt propera al mínim establert per l'antiga norma.

Els motius:

  • Abans existien dos delictes diferents: un d'abús sexual, amb penes inferiors, i un altre d'agressió sexual, amb càstigs més alts. Un exemple d'abús podrien ser tocaments, i un exemple d'agressió, una violació amb penetració.
  • La llei del només sí és sí el que fa és eliminar l'abús i establir que tota violència sexual és agressió.
  • Per poder incloure els casos que abans eren abús, s'han rebaixat les penes mínimes de l’antic delicte d’agressió.
  • En el nostre ordenament jurídic, les sentències es poden revisar i actualitzar si beneficien al condemnat, i és el que estan demanant molts agressors, també el que ocupa aquesta notícia.
  • Qui havia rebut la pena mínima antiga per agressió, més alta, ara vol la nova mínima, més baixa.
  • Però hi ha discussió sobre si la rebaixa s'ha de fer de forma automàtica, com sembla que seria el cas del TSJC, o de si s'ha d'atendre a la descripció del delicte i mantenir-la, com demanen alguns juristes.

A partir d'ara: La família de la víctima ha declarat a Principal que recorrerà la sentència.

Categoria: Societat