Societat
Una treballadora de la Fundació ASAM Família
Foto: Una treballadora de la Fundació ASAM Família | Carlos Luján / Europa Press
Salut Mental

Els suïcidis augmenten un 4,4% malgrat la fi de la pandèmia

Temps de lectura: 3 minuts
Una treballadora de la Fundació ASAM Família
Foto: Una treballadora de la Fundació ASAM Família | Carlos Luján / Europa Press

Un total de 4.003 persones van morir per suïcidi a Espanya l'any 2021, fet que suposa un increment del 4,4% respecte al 2019, any anterior a la pandèmia de la Covid-19. Així ho reflecteix l'estudi 'Evolució del suïcidi a Espanya en aquest mil·lenni' presentat aquest dijous pel Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Salut Mental a la Universitat Complutense de Madrid.

Les xifres: Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la taxa de persones mortes per suïcidi a Espanya el 2021 va ser de 8,45 per cada 100.000 habitants. 

  • L'informe revela que el 2020, primer any de la pandèmia, un total de 3.941 persones van morir a Espanya per suïcidi, una xifra que suposa un augment del 3,6% en relació amb el 2019 i del 5,5% en relació amb el punt de canvi de tendència el 2018.

Què diuen? "Les notícies no són bones, el suïcidi, lluny de disminuir, està augmentant.

  • Estava ja augmentant abans de la pandèmia i després de la pandèmia l'augment és molt significatiu", ha advertit el catedràtic a Psiquiatria i director del Centre Col·laborador de l'OMS per a Investigació i Formació en Serveis de Salut Mental a la Universitat Autònoma de Madrid, José Luis Ayuso.
  • En la mateixa línia, l'expert ha lamentat que les xifres de suïcidi a Espanya "indiquen una tendència creixent" i ha assegurat que, encara que "afortunadament hi ha moltes persones que fan un intent de suïcidi i no és mortal", per cada "cinc que han intentat suïcidar-se, un ho repetirà”.

Els detalls: En concret, la meitat de la població que va morir per suïcidi a Espanya el 2021 tenien entre 40 i 64 anys; el 87% van néixer a Espanya, tot i que l'increment de migrants suïcidats va arribar al 24%; i el 32% vivia a capitals de província i el 26% al medi rural.

  • A més, tres de cada quatre morts per suïcidi van ser homes.

A més: En relació amb la distribució temporal i espacial del suïcidi a Espanya el 2021, s'observa que pràcticament cada mes (excepte el gener i l'agost) hi ha més persones mortes el 2021 que els anys del 2019 i 2020.

  • En relació amb distribució geogràfica, s'observen les taxes més altes de mortalitat per suïcidi (taxes superiors a 10 per cada 10.0000 habitants) són Galícia, a Astúries, Castella i Lleó, Aragó, Catalunya i Andalusia.
  • Així mateix, s'observa el mateix patró estacional que altres anys: un clar augment de la mortalitat per suïcidi els mesos d'estiu. De fet, és juliol el mes on es troba un nombre més gran de morts dins del 2021, superant-se els 400 morts per suïcidi en un sol mes.

A partir d'ara: Davant d'aquestes dades, l'investigador principal del Grup de Recerca en Epidemiologia Psiquiàtrica i Salut Mental de la Universitat Complutense de Madrid, Alexandre de la Torre, ha alertat que les expectatives "no són gaire encoratjadores" per al 2022, ja que "s'espera que segueixi la tendència creixent”.

Categoria: Societat
Etiqueta: Salut mental