Societat
El Pare Noel visita els nens ingressats a l'Hospital de Sant Pau el passat Nadal
Foto: El Pare Noel visita els nens ingressats a l'Hospital de Sant Pau el passat Nadal | Hospital de Sant Pau
Ciència

Pas de gegant en la lluita contra el càncer i la prevenció de la trombosi

Temps de lectura: 2 minuts
El Pare Noel visita els nens ingressats a l'Hospital de Sant Pau el passat Nadal
Foto: El Pare Noel visita els nens ingressats a l'Hospital de Sant Pau el passat Nadal | Hospital de Sant Pau

Un estudi científic elaborat per l'Institut de Recerca de Sant Pau de Barcelona i l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid és capaç d'identificar el 34% dels pacients que patiran una crisi trombòtica. També permet detectar el 94% de pacients que no la patiran i, per tant, que no necessitaran tractament anticoagulant.

Per què és important? La trombosi és la segona causa de mortalitat en els pacients que tenen càncer. La primera causa és la mateixa malaltia,

  • Les eines actuals només són capaces d'identificar un 17% de pacients que tindran una trombosi, "una capacitat predictiva pràcticament nul·la", segons l'associació Activa TT por la Salud que aquest dijous es fa ressò de l'estudi. 

Al detall: La trombosi és una situació clínica molt rellevant en el pacient oncològic. La sola presència d'un tumor ja representa un risc afegit de presentar esdeveniments trombòtics, però quan aquests pacients a més estan rebent tractament amb quimioteràpia, la probabilitat de trombosi encara és més alta.

A la pràctica: Els tractaments oncològics acostumen a ser molt agressius i aquest estudi permetrà estratificar els malalts pel seu risc de trombosi, una decisió clau per decidir si se subministra l'anticoagulació del malalt, un tractament que comporta riscos.

  • Aquesta nova eina, anomenada ONCOTHROMB, "millorarà els resultats de supervivència i la qualitat de vida dels pacients oncològics, prevenint la trombosi".
  • L'estudi s'ha publicat a la prestigiosa Journal Of Clinical Oncology, fet que valida oficialment el model utilitzat i pot ser utilitzar a nivell clínic.

Al detall: Un de cada cinc pacients amb càncer acaba desenvolupament en algun moment una trombosi, sobretot en els primers mesos del tractament. 

  • Per reduir aquest risc estan disponibles actualment al mercat alternatives com l'heparina de baix pes molecular o els nous anticoagulants orals.

A partir d'ara: L'equip científic ja ha signat acords de col·laboració amb el Memorial Sloan Kettering Cancer de Nova York amb l'objectiu reduir la mortalitat per risc de trombosi en malalts oncològics en un 70%.

Categoria: Societat