Societat
Un grup de personas participa a una manifestació pel 8M
Foto: Un grup de personas participa a una manifestació pel 8M | Europa Press
Dia de la Dona

El 8-M, al detall: les manifestacions i reivindicacions d'aquest any

Actualitzat: Dimarts, 7 de març de 2023. 21:02
Temps de lectura: 3 minuts
Un grup de personas participa a una manifestació pel 8M
Foto: Un grup de personas participa a una manifestació pel 8M | Europa Press

Un any més, commemorem el 8 de març el Dia Internacional de la Dona, en un any marcat per l'augment de feminicidis. 

Per què és important? La jornada serveix per defensar i fer valdre els drets de les dones i demanar la igualtat entre dones i homes. Des de fa anys, són milers les persones que surten al carrer per reivindicar una societat més igualitària, feminista i lliure. 

En detall: Aquest any, una de les principals reivindicacions és la denúncia de l'augment de feminicidis que s'han produït en els últims mesos a Espanya. 

  • Des de l'1 de gener del 2023 fins avui (6 de març), a l'estat espanyol 9 dones han estat assassinades a causa de la violència masclista. 
  • Des de l'any 2003, han perdut la vida 1.191 dones per assassinats de violència masclista. 

On i quan? La majoria de municipis catalans celebren actes en favor de la igualtat de gènere i la denúncia de l'augment de la violència masclista. A les quatre capitals de província s'espera que les manifestacions acumulin una participació més alta. 

  • Barcelona: La manifestació més multitudinària serà a la capital catalana. La convocatòria de la marxa és aquest dimecres a les 18:30 a plaça Universitat per arribar a Arc de Triomf. Es passarà per Gran Via i es baixarà per passeig de Sant Joan. 
  • Girona: La manifestació pel 8-M es farà a la plaça 1 d'Octubre a les 18:00. 
  • Tarragona: A la ciutat de ponent hi ha dues convocatòries. La Plataforma 8M ha convocat a les 12:00 del migdia una manifestació a la plaça Tarraco Imperial. A la mateixa hora, CCOO organitzarà una manifestació que anirà des de la plaça de la Dona Treballadora fins a l'Ajuntament. 
  • Lleida: També hi haurà dues manifestacions. Una que començarà a les 18:00 a la plaça Ricard Vinyes i acabarà a la plaça de Sant Joan. A les 18:30 començarà una segona manifestació que tindrà el punt de partida a la plaça 8 de Març.

Què diuen? L'Assemblea 8M, la convocant de les principals manifestacions per aquest dimecres, sortirà al carrer sota el lema "Vaga feminista contra el sistema cisheteropatriarcal racista i capitalista".

  • "Les dones, lesbianes i trans som el punt de mira de la privatització, la precarització, les retallades i les violències masclistes, LGTB-fòbiques i racistes", apunta l'organització. 
  • L'Assemblea 8M també vol alçar la veu per l'augment dels feminicidis i el terrorisme sexual. 
  • "Volem denunciar el qüestionament del dret al mateix cos i als drets sexuals i reproductius; així com denunciem tota la violència que han hagut d’aguantar totes les companyes trans els últims temps".
  • "Buidem les cases, els mercats, els llocs de feina, els centres educatius i omplim els carrers de lluita feminista! Les dones movem el món, ara l’aturarem", és el missatge amb el qual conviden a les dones a unir-se a la manifestació.