Societat
Manifestació 8M a Sevilla
Foto: Manifestació 8M a Sevilla | Eduardo Briones / Europa Press
Violència masclista

Interior informarà les víctimes de violència masclista d'agressors reincidents a partir de demà

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestació 8M a Sevilla
Foto: Manifestació 8M a Sevilla | Eduardo Briones / Europa Press

El Ministeri d'Interior ha aprovat la instrucció a les Forces de Seguretat de l'Estat en la qual indica que a partir de demà, 10 de febrer, es començarà a informar a les víctimes de violència de gènere sobre si el seu agressor és reincident.

Per què és important? Les alertes sobre agressors persistents és una de les mesures, al costat d'impulsar les polseres de control telemàtic per a protegir dones amb risc d'homicidi.

Com funciona? L'alerta s'activarà en cas que els policies detectin un nou cas de violència cap a una dona per part de les seves parelles o exparelles, encara que no formalitzin una denúncia, i quan l'agressor tingui antecedents.

  • S'exclouran casos prescrits o amb sentència absolutòria o amb acte de sobreseïment.
  • Quan un policia o guàrdia civil comprovi que la denúncia apunta a un agressor denunciat anteriorment, valoraran la seva situació i si és necessari informar a la dona de la condició de l'agressor. 

Amb xifres: Segona el Ministeri d'Interior, actualment el 9,3% dels agressors encaixa en el perfil de persistents, uns 61.000 homes.

  • Dels 61.000 agressors persistents, 51.092 estan relacionats amb dues víctimes, 7.832 amb tres i 2.155 més de tres.

Context: Aquesta mesura, juntament amb la polsera de control telemàtic, es va començar a treballar el desembre de 2022.

  • Un mes en el qual van augmentar a onze les dones assassinades en mans de les seves parelles o exparelles.
  • El 2022 va haver-hi 49 dones assassinades per violència masclista, l'anterior en van ser 48.
  • En més del 40% dels casos de tot l'any hi havia denúncia prèvia contra el presumpte agressor; més de la meitat si es compten només els casos de desembre.

On demanar ajuda? Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120.

  • En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.