Societat
Marlaska es reuneix amb els responsables de la lluita contra la violència de gènere de les Forces de Seguretat de l'Estat
Foto: Marlaska es reuneix amb els responsables de la lluita contra la violència de gènere de les Forces de Seguretat de l'Estat | Europa Press
Fiscalia

La fiscalia avala informar dels antecedents de violència masclista en cas de risc

Marlaska es reuneix amb els responsables de la lluita contra la violència de gènere de les Forces de Seguretat de l'Estat
Foto: Marlaska es reuneix amb els responsables de la lluita contra la violència de gènere de les Forces de Seguretat de l'Estat | Europa Press

La fiscalia avala informar les dones sobre els antecedents de violència masclista d'un home en casos de "risc rellevant".

Per què és important? La proposta arriba després que en les últimes 24 hores hagin assassinat 4 dones a Espanya per violència masclista. A més, 11 dones van ser assassinades el passat mes de desembre, l'últim mes del 2022 va registrar la xifra més negra d'aquesta xacra masclista.

Al detall: La Fiscalia General de l'Estat avala la proposta del ministeri d'Interior d'advertir les dones sobre els antecedents per violència masclista que puguin tenir les seves parelles.

  • La proposta només està pensada per quan existeixi un "factor de risc rellevant".
  • L'informe de la Fiscalia de la Sala de Violència sobre la dona, al qual ha tingut accés l'ACN, explica que la transmissió d'informació ha de reservar-se a situacions en què “resulti necessari per prevenir la comissió d'una infracció penal".
  • A més, apunta que aquest procediment no es pot fer de forma "automàtica i generalitzada" perquè pot suposar una vulneració dels drets fonamentals del futur agressor.

En context: L'informe s'ha emès en resposta a la demanda que el ministeri d'Interior va fer després de plantejar la possibilitat que les dones poguessin ser informades sobre els antecedents de les seves parelles.

  • Aquesta és una de les noves eines que el ministre de l’Interior, ​​Fernando Grande-Marlaska, ha posat sobre la taula per combatre els múltiples casos de reincidència i millorar la protecció de les dones.

Què diu el document de la fiscalia?

  • El mencionat protocol no estableix l’exigència de comunicar a la víctima informació relativa als antecedents del seu agressor en cas que aquests existeixin, però contempla que “si es considera la comunicació d'aquesta informació un element rellevant de cara a prevenir la comissió d'un nou delicte contra la víctima o per garantir-ne la protecció”.
  • També estableix que les dones víctimes de violència de gènere “tenen dret a rebre plena informació i un assessorament adequat a la seva situació personal a través dels serveis, organismes o oficines que puguin disposar les administracions públiques”.
  • En el mateix sentit, també estableix que les autoritats i funcionaris encarregats de la investigació “adoptaran les mesures necessàries, d’acord amb el que estableix la Llei d'Enjudiciament Criminal, per garantir la vida de la víctima i dels seus familiars, la seva integritat física i psíquica, llibertat, seguretat, llibertat i indemnitat sexual”.
Categoria: Societat