Societat
La porta d'un pis precintat per la policia on un home va matar una dona a punyalades a Galícia
Foto: La porta d'un pis precintat per la policia on un home va matar una dona a punyalades a Galícia | Europa Press
Igualtat

La violència masclista mata 7 dones a Catalunya i 49 a Espanya el 2022

La porta d'un pis precintat per la policia on un home va matar una dona a punyalades a Galícia
Foto: La porta d'un pis precintat per la policia on un home va matar una dona a punyalades a Galícia | Europa Press

L'any 2022 acaba amb gairebé mig centenar de dones assassinades per violència de gènere, una més que l'any passat, i amb un desembre negre que concentra vuit d'elles.

Per què és important? La violència masclista sega la vida de desenes de dones cada any. Una xacra que no cessa malgrat l'esforç de les institucions. L'últim cas a Catalunya ha estat el de Santa Perpètua de Mogoda, en el qual un home de 69 anys ha matat una dona de 88.

En profunditat: 

  • Els homes han matat 49 dones aquest any; l'anterior van ser 48. El 2020 van ser també 49 i el 2019, la fatídica xifra va ser de 56.
  • Aquest increment dels feminicidis, en tot cas, queda lluny de les 76 víctimes mortals per violència de gènere de 2008, les 73 de 2010, les 62 de 2011 o les 60 de 2015.
  • En més del 40% dels casos de tot l'any hi havia denúncia prèvia contra el presumpte agressor; més de la meitat si es compten només els casos de desembre.
  • Aquest gràfic interactiu mostra l'evolució de feminicidis any rere any a Espanya.

Què diuen? 

  • "Cada feminicidi ens impacta terriblement. No és un número. Són vides trencades, nens orfes, és un impacte comunitari sobre tota una ciutat i un país", ha recordat recentment la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge.
  • "Una de les qüestions a la qual cal parar especial atenció és que per primera vegada estem veient que s'està duplicant el nombre de víctimes mortals que havien presentat denúncia, això és fallar a les dones, una desgràcia que no es pot permetre", ha denunciat a Europa Press la presidenta de la Federació Dones Progressistes, Yolanda Besteiro.
  • Davant d'aquest repunt, des del Ministeri d'Igualtat han atribuït l'increment aquest mes de desembre a què en períodes vacacionals augmenta el risc de patir aquesta violència, per la qual cosa han instat tots els ciutadans a denunciar. I demanen una reunió "urgent" amb el Ministeri d'Interior.
  • El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va anunciar aquest dijous passat mesures contra els agressors reincidents davant del repunt d'assassinats masclistes registrats al desembre i ha donat ordre d'"extremar" les actuacions als cossos i forces de seguretat de l'Estat.

Catalunya respecte a Espanya: Catalunya és la comunitat amb pitjor xifra respecte a la resta d'Espanya, com pots consultar al gràfic interactiu de sota.

  • A Andalusia la violència masclista li ha tret la vida a 11 de dones.
  • A Catalunya, han estat set. La segueixen Madrid i Castella - la Manxa amb sis víctimes.
  • Les comunitats que han acabat l'any sense dones assassinades són Galícia, Cantàbria, País Basc, La Rioja i les Illes Balears.

On demanar ajuda? Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.