Societat
Hospital Sant Joan de Déu
Foto: Hospital Sant Joan de Déu | Hospital Sant Joan de Déu
Salut

Salut mou fitxa per reduir les llargues llistes d'espera als hospitals

Temps de lectura: 2 minuts
Hospital Sant Joan de Déu
Foto: Hospital Sant Joan de Déu | Hospital Sant Joan de Déu

El Departament de Salut preveu reduir les llistes d'espera dels hospitals durant el 2023. 

Per què és important? Les llistes d'espera són una de les principals preocupacions de la sanitat catalana, per l'infrafinançament del sistema de salut, les retallades de fa una dècada i ara s'hi ha afegit l'impacte de la covid-19. 

Què en sabem? Salut preveu fer 142.000 proves diagnòstiques, 140.000 consultes a l'especialista i 35.000 operacions més aquest any per reduir les llistes d'espera als hospitals.

  • L'objectiu és reduir el nombre de pacients que ara són atesos fora de termini. 
  • La conselleria també vol baixar el temps d'espera per ser visitat a la primària, de manera que a finals d'any el 90% dels usuaris obtinguin cita al cap de deu dies. 

En detall: Aquesta iniciativa es troba dins del Pla de millora de l'accessibilitat al sistema de salut.

  • El pla té una partida de 110 milions d'euros.  

Què diu? El conseller de Salut, Manel Balcells, defensa que és un pla "realista" i ha indicat que aquestes mesures equivaldrien a "300 metges i 100 infermeres" però canviant processos organitzatius.

  • Balcells diu que és un treball "rigorós" i "possibilista" i espera que el 2024 totes les proves i les operacions es facin dins el temps de garantia, però que això no es podrà aconseguir al llarg d'aquest any.
  • Això sí, el conseller confia que es comencin a notar millores d'aquí a sis mesos i que el canvi sigui "molt substancial" a finals d'any. 

En detall: Una de les mesures principals on el Departament vol posar èmfasis és en l'atenció primària. 

  • A finals de l'any passat, la meitat dels usuaris (52%) obtenien cita al cap de cinc dies i el 70%, als deu. L'objectiu de Salut és augmentar aquest accés a una visita al CAP al 70% al cap de cinc dies i al 90%, als deu.

Categoria: Societat