Societat
Dones fent una batucada a la manifestació pel 8-M a Barcelona
Foto: Dones fent una batucada a la manifestació pel 8-M a Barcelona | Oliver de Ros / Principal
8-M

Parlen les dones: "No vull enviar la meva ubicació a ningú mentre torno a casa"

Temps de lectura: 3 minuts
Dones fent una batucada a la manifestació pel 8-M a Barcelona
Foto: Dones fent una batucada a la manifestació pel 8-M a Barcelona | Oliver de Ros / Principal

Ha estat un èxit. La marea feminista ha demostrat la seva força prenent el centre de Barcelona amb unes 40.000 persones, demostrant que les dones mouen el món i són capaces d'aturar-lo, tal com deia el lema de la protesta.

Context: 

  • Coincidint amb la vaga pel Dia de les Dones, la manifestació convocada per Assemblea 8M i amb l'adhesió de moltes altres entitats ha marxat des de la plaça de la Universitat a les 18:30 fins al passeig Lluís Companys cap a les 20:30.
  • Amb un ambient festiu, familiar i sobretot reivindicatiu, s'ha fet un clam per la fi de les violències masclistes i per la igualtat, amb dones de totes les edats i famílies senceres amb fills; també homes, que hi han assistit amb les seves parelles o amigues.

A la pràctica: Maria del Mar, Marta, Laia, Alba, Júlia... Totes elles han format part dels 40.000 feministes que han pres els carrers de la capital catalana. Principal els ha preguntat per les seves reivindicacions i així han resumit la seva indignació, neguits i esperances.

Què diuen?

  • Laia insisteix en els objectius que no cal deixar de banda: "Vull que a poc a poc anem avançant en igualtat, que ens deixin d'assetjar pel carrer, que puguem sortir amb les amigues sense por, sentir-nos més segures, poder viure tots més feliços. No haver d'enviar la meva ubicació a ningú mentre torno a casa".
  • Una altra Laia, professora d'una assignatura de gènere, participa en la manifestació amb la seva filla per "ensenyar-li què és la lluita feminista" i que "les dones i els homes són iguals". "Reivindiquem una vida justa per tothom, en igualtat de condicions, a tots els nivells, tant material com simbòlic", insisteix.
  • Maria del Mar crida lemes feministes amb la seva amiga Marta. "Aquests últims anys, el moviment ha estat molt aturat per la covid. Com que avui hi havia una gran convocatòria, hem volgut venir per ser-hi i seguir reivindicant, fer acte de presència i donar suport al moviment.
  • "Hem de lluitar per la igualtat, sumar, que se'ns escolti, no només avui, sinó sempre", diu l'Alba, mentre la seva companya Irene protesta perquè vol sentir que "participa" en la "lluita" pels drets de les dones. "Vinc aquí per reivindicar que crec que podrem tenir un futur millor, sense pors ni angoixes, i que ho podrem fer juntes", resumeix per la seva banda Júlia.

Mentrestant: “Cap agressió sense resposta. La nit, la nit és nostra”, “Visca, visca, visca la lluita feminista, “Sola, borratxa, vull arribar a casa”, cridava la marea feminista pel seu pas pel centre de Barcelona.