Societat
Personal del Hospital Clínic treballant a mà durant l'atac cibernètic
Foto: Personal del Hospital Clínic treballant a mà durant l'atac cibernètic | Francisco Avia/ Clínic
Hospitals

Demanen un rescat de 4,5 milions de dòlars per les dades de l'Hospital Clínic

Temps de lectura: 2 minuts
Personal del Hospital Clínic treballant a mà durant l'atac cibernètic
Foto: Personal del Hospital Clínic treballant a mà durant l'atac cibernètic | Francisco Avia/ Clínic

Els ciberdelinqüents han contactat amb l'Hospital Clínic i han demanat un rescat de 4,5 milions de dòlars per no publicar les dades robades del centre. 

Per què és important? El ciberatac ha provocat que l'hospital de la capital catalana hagi desprogramat cirurgies, consultes externes i extraccions, entre d'altres. 

Què en sabem? Segons han informat responsables de l'Hospital Clínic, de la Generalitat i dels Mossos d'Esquadra en roda de premsa, els delinqüents han contactat amb l'hospital per demanar un rescat de les dades robades el passat diumenge. 

  • Demanen un rescat de 4,5 milions de dòlars a canvi de no publicar les dades. 
  • Així ho ha informat el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Sergi Marcén, que ha assegurat que la Generalitat "no pagarà ni un cèntim" per aquesta extorsió.
  • Segons Marcén, l'historial clínic dels pacients no ha estat compartit, però assegura que els lladres han aconseguit extreure fins a quatre teres de dades.
  • Tot i això, ha admès que no se sap quin tipus de dades i informació tenen els ciberdelinqüents. 
  • Marcén ha explicat que els delinqüents han fet arribar a l'hospital una prova de vida, és a dir, una mostra verídica que han pogut accedir a les dades. 

Què diu? El director mèdic de l'Hospital Clínic, Antoni Castellà, ha assegurat que l'activitat del centre està recuperant a poc a poc la normalitat. 

  • Ha explicat que s'han desprogramat 300 intervencions, 4.000 analítiques i 11.000 consultes externes des del dia que es va produir el ciberatac.
  • Castellà ha volgut agrair la feina dels professionals sanitaris del Clínic, i en especial, a l'Hospital Sant Pau que ha ajudat en tot moment al centre en aquest moment tan difícil. 

A més, els mossos confirmen que els ciberdelinqüents estan fent una doble extorsió. En paraules del Cap d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra, Ramon Chacon, la finalitat dels lladres és el lucre i descarta altres tipologies delictives. 

  • L'agent ha explicat que la primera extorsió és introduir un codi maliciós a la maquinària de l'entitat afectada, i que la segona és robar dades i amenaçar en fer una filtració o vendre les dades. 
Categoria: Societat