Societat
Fecundació
Foto: Fecundació | Pixabay
OMS

La infertilitat no discrimina, però la societat culpa a les dones

Temps de lectura: 2 minuts
Fecundació
Foto: Fecundació | Pixabay

El 17,5% de la població mundial, una de cada sis aproximadament, és infèrtil. Així ho assegura un informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Per què és important? L'informe afirma que hi ha "una urgent necessitat d'augmentar l'accés a una atenció de la fertilitat assequible i d'alta qualitat per als qui la necessiten".

En detall: L'OMS ha apuntat a la falta de dades en molts països i regions sobre aquesta realitat.

  • Ha reclamat "una major disponibilitat de dades nacionals desglossades per edat i per causa per ajudar a quantificar la infertilitat, així com per saber qui necessita atenció en matèria de fertilitat i com es poden reduir els riscos".

En dades: La distribució de dades arreu del món és homogènica.

  • Les taxes són comparables en els països amb ingressos alts, mitjos i baixos. Això indica que és "un repte sanitari" a escala mundial.
  • En els països d'ingressos alts hi ha un 17,8% de població infèrtil, mentre en els d'ingressos mitjans i baixos és del 16,5%.

Què han dit? El cap d'Anticoncepció i Fertilitat de l'OMS, James Kiarie ha afirmat que "l'informe revela una veritat important: la infertilitat no discrimina".

  • També ha posat èmfasi en com "es culpa desproporcionadament a les dones de no concebre en les parelles".
  • "És possible i molt comú que ambdós sexes, homes i dones, contribueixin al problema de la infertilitat".

Què és? La infertilitat és la impossibilitat d'aconseguir un embaràs després de 12 mesos o més de relacions sexuals regulars i sense protecció.

Situació actual: L'informe alerta de l'infrafinançament i la manca d'accessibilitat a les tecnologies de reproducció assistida i als tractaments de la infertilitat.

  • La causa, apunta, són els elevats costos, l'estigma social i la limitada disponibilitat.
  • La directora de Salut Sexual i Reproductiva i Investigació de l'OMS, Pascale Allotey, ha declarat que "milions de persones s'enfronten a costos sanitaris catastròfics després de buscar tractament per a la infertilitat, cosa que fa que això sigui un problema d'equitat important i, amb massa freqüència, un parany de pobresa mèdica per als afectats".
Categoria: Societat