Societat
Aula d'Universitat
Foto: Aula d'Universitat | ACN
Universitats

Nova llei d'universitats: Dret a vaga i fi a la segregació per sexe

Temps de lectura: 2 minuts
Aula d'Universitat
Foto: Aula d'Universitat | ACN

La nova Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU), entra en vigor dimecres 12 d'abril i reconeix als estudiants el dret a vaga i impedeix que els Col·legis Majors segreguin per sexe.

Per què és important? Aquesta llei, que suposa un augment de la despesa en universitats, suposa un avanç en els drets dels estudiants i en l'estructura de les universitats públiques de l'estat.

En detall: Sobre el dret a aturada parcial o total, la llei estableix que sempre haurà de respectar el "dret a l'educació dels estudiants", i que cada universitat s'ha de fer responsable de desenvolupar l'exercici d'aquest dret.

  • Pel que fa a la segregació, el text concreta que els Col·legis Majors adscrits a universitats públiques no podran separar els estudiants per sexes.
  • La nova llei inclou la participació dels estudiants en els òrgans de govern de les universitats. Amb una representació mínima del 25%.

Gènere: En matèria de gènere, assegura que per crear una universitat, pública o privada serà indispensable tenir plans d'igualtat, mesures per eliminar la bretxa salarial i protocols davant de tota mena d'assetjament.

  • Les unitats d'igualtat i les de diversitat passen a ser obligatòries i tots els òrgans de les universitats i les comissions d'avaluació o selecció de personal han de ser paritaris.
  • Als concursos es podran aplicar accions positives per contractar, en igualtat de condicions, el sexe menor representat.

A més: Recull la possibilitat que una persona no funcionària pugui ser rector de la Universitat.

  • Es limita la docència dels professors associats a un màxim de 120 hores lectives.
  • També recull que el català, l'euskera i el gallec s'incorporin com a idiomes oficials al programa Erasmus. 

Què esperar? En un període aproximat de dos anys, cada universitat ha de desenvolupar els seus plans específics per a garantir el compliment de les novetats de la llei.