Societat
Edifici de La Moncloa
Foto: Edifici de La Moncloa | Yerai Díaz / Wikipedia
Suïcidi

15 dies de permís per evitar un suïcidi: la nova proposta de la Moncloa

Temps de lectura: 2 minuts
Edifici de La Moncloa
Foto: Edifici de La Moncloa | Yerai Díaz / Wikipedia

El govern espanyol vol crear un permís remunerat de 7 dies, prorrogable a dues setmanes, per un acompanyant que ajudi una persona amb un alt risc de suïcidi.

Per què és important? El suïcidi és la primera causa de mort no natural a Espanya i la primera causa de mort entre les persones joves (14 a 29 anys). 

  • El 2021 es van llevar la vida 4.001 persones a tot l'Estat. 
  • A Catalunya es van suïcidar 576 persones.

Què en sabem? L'executiu espanyol activarà un grup de treball per crear un permís d'acompanyament a persones en riscs de suïcidi, com avança aquest dimarts la Cadena Ser.

  • En aquesta mesura hi ha tingut molt a dir el diputat Íñigo Errejón de Més País, clau perquè s'aprovés el passat 23 de febrer una proposició de llei per crear aquest permís especial.
  • Amb aquesta mesura, el govern pretén que els pacients amb problemes de salut mental amb risc imminent de suïcidi diagnosticat puguin disposar d'acompanyants elegits per ells mateixos amb 15 dies de permís remunerat per l'Estat.
  • L'executiu portarà la mesura en dues setmanes a la taula de diàleg social perquè els sindicats i la patronal l'analitzin.

En detall: El que vol Més País és que el metge de la persona amb risc de suïcidi pugui concedir un permís d'una setmana, prorrogable a dos, perquè un familiar o una altra persona de l'entorn proper pugui faltar al treball cobrint des del pressupost públic el salari que toqui.

D'on venim? Després de l'aprovació de la llei al Congrés dels Diputats, el ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá, es va reunir amb Errejón per acordar la creació d'un grup de treball que estudiï tècnicament la manera en què es podria aprovar aquest permís.

A partir d'ara: Els sindicats i la patronal analitzaran aquesta proposta. 

 

Categoria: Societat
Etiqueta: Suïcidi