Societat
Equips d'emergències treballant sobre el terreny de l'accident mortal del 9 de març del 2023
Foto: Equips d'emergències treballant sobre el terreny de l'accident mortal del 9 de març del 2023 | Lorena Sopêna / Europa Press
Investigació

L'informe de la tragèdia de la mina de Súria indigna els sindicats: "No ho entenem"

Temps de lectura: 3 minuts
Equips d'emergències treballant sobre el terreny de l'accident mortal del 9 de març del 2023
Foto: Equips d'emergències treballant sobre el terreny de l'accident mortal del 9 de març del 2023 | Lorena Sopêna / Europa Press

L'informe intern d'ICL Iberia conclou que l'accident amb tres morts a la mina de Súria (Bages) del 9 de març passat va ser "imprevisible", cosa que ha generat una gran indignació entre els treballadors.

Per què és important? Aquesta ha estat la tragèdia més recent de la indústria minera, molt rellevant a la Catalunya Central; van morir-hi tres geòlegs de 28, 29 i 31 anys, generant una gran commoció als municipis de la zona.

Què diu l'informe? El conseller delegat d'ICL, Patricio Chacana, ha explicat les conclusions de l'informe. Segons les investigacions de l'accident, aquest va ser "imprevisible" perquè no hi havia cap senyal que la paret del sostre, en el punt de l'esllavissada, fos inestable".

  • No obstant això, Chacana ha reconegut una "errada de comunicació". El torn de nit havia avisat d'una incidència en el sostre d'una zona propera, a uns 8 metres, informació que no va arribar als tres geòlegs finats.
  • També destaca que aquests "eren persones experimentades amb formacions superiors".

Crítiques dels sindicats: CCOO critica l'informe d'ICL i assegura que no el comparteix. "No es pot considerar imprevisible que es desprengui un tros de sostre, no ho entenem", ha lamentat José Antonio Hernández, secretari general de la secció sindical d'Indústria.

  • En aquest sentit, posen l'accent en l'error de comunicació reconegut per l'empresa. "Sí que considerem rellevant que hi hagués un advertiment sobre la situació del sostre a només 8 metres de distància de l'accident". CCOO creu que cal ser "més curosos" i "anar més enllà" en l'anàlisi de la situació.
  • CCOO d'Indústria ha avançat que es reuniran "els propers dies" amb la secció sindical de CCOO a ICL per "acabar d'analitzar la situació i veure si és necessari fer el nostre propi informe".

A partir d'ara: ICL ha anunciat noves mesures per reduir al màxim aquest tipus d'accidents a la mina de Súria. "Cal continuar treballant en la investigació i implantació de tecnologia per reduir l'exposició de les persones", ha avançat Chacana, que igualment ha parlat d'augmentar els pilons de sosteniment o 'bolons'.

  • "Ha estat un accident horrorós que s'ha saldat amb la pèrdua de tres companys. La millor manera d'honrar la memòria dels finats és fer la mina més segura", ha conclòs el conseller delegat d'ICL.

Les tasques de les víctimes: La feina dels tres geòlegs era precisament anar a mirar zones inestables i avaluar diàriament totes les àrees on treballen els minadors.

  • Óscar M., de 28 anys, era especialista en mecànica de roques, és a dir, l'encarregat d'avaluar l'estabilitat del terreny, controlar la seguretat per treballar-hi i proposar quina mesura de sosteniment portar a terme.
  • Victoriano P., de 29 anys i especialitzat en control de grau, realitzava un mapa detallat de la geologia de la zona i una estimació visual de la qualitat de la potassa extreta.
  • Daniel A., de 31 anys i estudiant de màster de postgrau, va començar les seves pràctiques només 10 dies abans de la tragèdia.

Què va passar? Els tres joves geòlegs van quedar sepultats per una roca d'1,9 tones que es va desprendre del sostre d'una galeria al Minador 30, a uns 800 metres de profunditat.

  • L'accident es va produir pels voltants de les 07.35 hores al Minador 30, a la zona d'explotació d'est a la mina de Cabanasses. De manera sobtada, es va desprendre una roca del sostre de la galeria –un llis de carnal·lita, tècnicament- que va aixafar els tres geòlegs.
  • El rescat es va allargar unes set hores "per assegurar l'estabilitat de la galeria i no comprometre la seguretat de la brigada de salvament".
Categoria: Societat
Etiqueta: Successos