Societat
Aspecte del riu Guadiamar aquest abril
Foto: Aspecte del riu Guadiamar aquest abril | @Mipasaportepid1
Sequera

Andalusia demana a Sánchez que ompli un riu sec durant la romeria del Rocío

Temps de lectura: 2 minuts
Aspecte del riu Guadiamar aquest abril
Foto: Aspecte del riu Guadiamar aquest abril | @Mipasaportepid1

El govern d'Andalusia, dirigit per Juanma Moreno (PP), ha demanat a l'executiu de Pedro Sánchez que ompli un riu afectat per la  sequera durant la romeria del Rocío. A diferència del 2022, ara el riu Guadiamar es troba completament sec.

Context: Les aproximadament 60 germanors que hi participen, procedents de diferents províncies andaluses, realitzen un pelegrinatge fins al poble del Rocío. El camí d'anada tindrà lloc entre el 22 i el 26 de maig.

  • Una de les estampes més conegudes d'aquesta festa catòlica és la que protagonitzen els romeros, els participants de la devoció, pel riu Guadiamar, a l'altura del Vado del Quema. Els devots travessen el riu amb l'aigua pels genolls i la cintura amb els seus vestits tradicionals.
  • Espanya viu una greu situació de sequera, que amenaça ja el consum humà. El mateix Moreno advertia aquest dimecres que si no plou fins el setembre, el seu govern limitarà l'ús d'aigua per regar, netejar carrers, jardins i omplir les piscines.

Què en sabem? La Junta d'Andalusia ha fet una petició formal a la Confederació Hidrogràfica del Guadalquivir (CHG), que depèn del govern central, perque traspassi l'aigua de l'embassament de l' Agrio al riu Guadiamar durant la celebració cristiana, segons el Diario de Sevilla.

  • Des del govern andalús apunten a la necessitat de "garantir la seguretat i salubritat dels animals" i recorden que és imprescindible mantenir un mínim d'aigua als rius.

Què diuen? Consultat pel diari sevillà, la Confederació Hidrogràfica diu que estudiarà la proposta, sempre que "es pugui fer coincidir amb un desembassament dels previstos el maig per regar els camps. 

  • Actualment, l'embassament de l'Agrio es troba al 75% de la seva capacitat. 

D'on venim? L'any passat, el 2022, el riu Guadiamar sí tenia aigua

Visió global: Fa 25 anys, el desastre de la presa minera de Boliden Apirsa, a Aznalcóllar, va impedir que les entitats poguessin travessar el riu a causa d'una allau de fang contaminat amb metalls pesants. 

 

 

 

Categoria: Societat
Etiquetes: Religió Sequera