Societat
Façana del col·legi Casp-Sagrat Cor de Jesús
Foto: Façana del col·legi Casp-Sagrat Cor de Jesús | Viquipèdia
Pederàstia

Pederàstia als Jesuïtes de Casp: dues víctimes denuncien un altre sacerdot

Temps de lectura: 3 minuts
Façana del col·legi Casp-Sagrat Cor de Jesús
Foto: Façana del col·legi Casp-Sagrat Cor de Jesús | Viquipèdia

Els Mossos d'Esquadra investiguen un altre sacerdot dels Jesuïtes de Casp de Barcelona per abusos sexuals. Es tracta de Francesc Peris, que s'enfronta a dues denúncies: una per un cas dels anys 70 i un altre en la dècada dels 90.

Què en sabem? La policia ha rebut una denúncia, segons avança El Periódico. El cas de Peris el va destapar el diari El País arran de la publicació del diari personal d'un cura pederasta on reconeixia desenes d'abusos.

Per què és important? En les últimes dècades, hi ha hagut acusacions per pederàstia contra un mínim de 9 sacerdots del col·legi Casp. 

  • Els Jesuïtes, ordre a la qual pertany el Papa, és la congregació amb més casos d'abusos a Espanya amb l'acusació contra 139 membres de l'ordre, segons la comptabilitat del diari del grup Prisa, que investiga la pederàstia espanyola des de fa anys.

El més nou: Ara, ha transcendit el passat 23 de maig es va presentar una denúncia contra el religiós per uns fets a unes colònies a Viladrau (Osona) on hauria realitzat tocaments a la víctima. 

  • En una segona denúncia contra el mateix sacerdot, una dona assegura que va ser víctima els anys 90, quan l'escola va començar a rebre nenes. L'abús hauria tingut lloc al despatx del cura.

En profunditat: Segons publica el rotatiu, Peris acostumava a tancar-se al despatx amb clau o pestell amb les seves víctimes aprofitant-se del seu càrrec. A vegades, les cridava en plena classe d'una altra assignatura i els hi deia que l'acompanyessin. 

  • Les víctimes relaten que els feia abraçades, petons i carícies. Dos exalumnes noies ho van explicar el 1996 i el 1999 a les seves tutores, però no van rebre el suport suficient i els seus relats es van diluir en el pas del temps.

D'on venim? El passat 22 de maig, 234 exalumnes de l'escola Jesuïtes de Casp de Barcelona van fer pública una carta on exigien una condemna pública de la institució pels presumptes abusos.

  • Els antics alumnes explicaven que van denunciar els fets el 2021 al Vaticà i a la Conferència Episcopal Espanyola i qualificaven d'"extrema gravetat" que l'Església no hagués actuat.
  • El 25 de maig, dos exalumnes del mateix centre van denunciar un altre sacerdot, Francesc Roma, que va compartir claustre amb Peris, i que també hauria utilitzat les sessions de tutoria per fer tocaments per sobre de la roba, a vegades fins als genitals.

Visió global: La xifra total, però temporal, de víctimes de la pederàstia a l'església espanyola és de 1.922. D'aquests, el 14,4%, és a dir, 959, correspon als Jesuïtes.

Categoria: Societat