Societat
Escola Jesuïtes de Casp
Foto: Escola Jesuïtes de Casp | Escola Jesuïtes de Casp
Violència masclista

Dos exalumnes dels Jesuïtes de Casp acusen un sacerdot d'agressió sexual

Temps de lectura: 2 minuts
Escola Jesuïtes de Casp
Foto: Escola Jesuïtes de Casp | Escola Jesuïtes de Casp

Dos exalumnes de l'escola Jesuïtes de Casp han acusat el sacerdot Francesc Roma d'agressió sexual. Després de gairebé 40 anys dels fets, encara tenen seqüeles del trauma viscut quan eren menors, així ho han explicat a El Periódico.

Per què és important? Les agressions sexuals per part de l'Església catòlica són un problema a l'ordre del dia arreu del món, també a Espanya on fa anys que s'investiguen casos.

  • Ja hi ha nou sacerdots del mateix centre, dels Jesuïtes de Casp, acusats d'agressions sexuals. Altres exemples són els casos d'agressions als Maristes, l'ordre amb més casos acumulats.

Què en sabem? Una de les víctimes del sacerdot Francesc Roma explica que els fets van tenir lloc durant una tutoria i diu que, aleshores, no tenia consciència per reconèixer el que acabava de viure.

  • Va presentar una denúncia l'any 2016 als Mossos d'Esquadra, tot i que es tractava d'uns fets ja prescrits que haurien passat durant els anys 80.
  • El Periódico també recull que l'organització jesuïta té constància de conductes “inapropiades” per part del sacerdot, però sostenen que no els consta cap denúncia formal.

D'on venim? Francesc Roma va compartir claustre amb Francesc Peris, un altre sacerdot acusat d'agressions durant els anys 70. Aquest va ser enviat a Bolívia l'any 1983 on també va cometre agressions, i després va tornar a Casp. L'any 2005 va ser apartat de la docència.

  • Aquesta mateixa setmana, més de 200 exalumnes de l'escola han escrit una carta en què fan una condemna pública d'aquests fets.

A més, el diari El País, ha destapat també el cas de Luis Tó González denunciat i condemnat a dos anys de presó el 1992 per abusar d'una menor de vuit anys. Un cas que el centre on treballava, el Sant Ignasi de Sarrià, va tapar. El sacerdot va morir l'any 2017.

  • Després d'aquell cas han sortit més víctimes que reclamen que s'investiguin els fets.