Societat
Coques de Sant Joan a l'aparador d'una pastisseria a Barcelona
Foto: Coques de Sant Joan a l'aparador d'una pastisseria a Barcelona | Aina Martí / ACN
Gastronomia

Com fer la millor coca tradicional de Sant Joan? Aquesta és la recepta

Temps de lectura: 3 minuts
Coques de Sant Joan a l'aparador d'una pastisseria a Barcelona
Foto: Coques de Sant Joan a l'aparador d'una pastisseria a Barcelona | Aina Martí / ACN

De xocolata, de lladrons, amb fruita o sense, de crema... Les opcions són il·limitades, però hi ha una que és la tradicional. Parlem de la coca de Sant Joan, el dolç tradicional de la revetlla que marca l'inici de l'estiu.

En detall: La combinació de brioix amb crema pastissera, fruita confitada i pinyons fa que, fins i tot els menys golafres, acabin tastant aquest dolç. T'expliquem com elaborar-la perquè ho posis en pràctica a casa.

Ingredients per la massa

  • 430 g de farina de força
  • 100 ml de llet
  • 75 g de mantega
  • 2 ous
  • 100 g de sucre integral
  • 25 g de llevat fresc (o 10 g de llevat sec)
  • 4 g de sal

Ingredients per a la crema pastissera

  • 0,5 litres de llet sencera
  • 5 rovells d’ou
  • 100 g de sucre blanc
  • 50 g de fècula de blat de moro o maicena
  • Pell de mitja llimona

Ingredients per decorar la coca

  • 1 ou per pintar la coca
  • Fruita confitada al gust (cirera, síndria, taronja...)
  • Pinyons

Recepta de la massa

  1. En un bol barreja tots els ingredients (menys la mantega) durant dos minuts i després deixa reposar a temperatura ambient 10 minuts.
  2. Incorpora la mantega (que ha d'estar a temperatura ambient) i espera que s'integri del tot. Segueix treballant aquesta massa fins a obtenir-ne una fina i elàstica.
  3. Sobre el paper de forn, estira la massa fins a obtenir un oval d'uns 40-45 cm de llarg, amb un dit de gruix. Deixa-la reposar de 2 a 4 hores a temperatura ambient fins que la massa hagi duplicat la seva grandària.

Recepta de la crema

  1. En una olla, afegeix la llet i escalfa-la a uns 60 graus. Apaga el foc i afegeix la pell de llimona, deixant-la infusionar 10 minuts.
  2. Amb una batedora elèctrica, bar els ous i el sucre fins que aquest s'hagi dissolt i tingui un color blanquinós. Afegeix la fècula i bat uns minuts més fins que no hi hagi grumolls.
  3. Afegeix la barreja d'ous, sucre i fècula a l'olla (sense la pell de la llimona) i cuina a foc barrejant fins que tingui una textura més cremosa. 
  4. Guarda-la a la nevera fins que refredi i després incorpora-ho a una màniga pastissera.

Recepta de l'acabat

  1. Amb un pinzell pinta la superfície de la massa amb un ou batut.
  2. Decora per damunt amb la crema pastissera donant la forma que més t'agradi.
  3. Finalment, afegeix la teva fruita confitada preferida. No t'oblidis dels pinyons i reparteix-los amb gràcia prèviament remullats en aigua freda durant uns 10 minuts.
  4. Preescalfa el forn a 200 graus i cuina la coca entre 15-20 minuts amb la funció de calor superior i inferior.
Categoria: Societat