Societat
Jardins de la Torre de les Aigües
Foto: Jardins de la Torre de les Aigües | Vicente Zambrano González
Igualtat

Què pots fer si et prohibeixen fer topless en una piscina?

Temps de lectura: 2 minuts
Jardins de la Torre de les Aigües
Foto: Jardins de la Torre de les Aigües | Vicente Zambrano González

Ja es pot fer topless a les piscines públiques. Fins ara estava prohibit en molts municipis, però el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat ha establert que "és discriminatori" prohibir-ho.

Per què és important? Els casos de discriminació a les piscines públiques per motius de sexe i religió, principalment, no eren anecdòtics i continuaven normalitzats. Per això, l'associació Mugrons Lliures fa sis anys que lluita contra el lema "o et tapes o marxes".

A més, el comunicat del Govern estableix també que no es pot prohibir el "vestit de bany integral".

  • I que tampoc es pot vetar que una dona doni el pit en una piscina pública. Una situació que encara es donava.
  • La normativa també és aplicable a les piscines privades d'ús públic. En són exemple els parcs aquàtics i els hotels.
  • Les sancions van dels 300 als 5.000 euros de multa per incomplir aquesta normativa.

Què fer si et prohibeixen fer topless? En cas de patir una discriminació de les llistades cal notificar-ho a l'oficina d'Igualtat de la Generalitat o de l'Ajuntament, que aplicarà la sanció pertinent.

  • Com? Per notificar els fets es pot anar directament a l'ajuntament o fer-ho de manera telemàtica a través de l'Oficina Online de la Generalitat.

D'on venim? La normativa de la Generalitat està en vigor des de 2020, però ha estat aquest 2023 quan s'ha enviat un comunicat oficial als ajuntaments per tal que s'apliqués.

  • Aquest obliga als ajuntaments que tenen ordenances municipals que prohibeixen el topless a modificar-les per eliminar aquest punt.
  • L'estiu de 2022 el Govern de la Generalitat va fer una campanya contra la sexualització del cos de les dones i defensant la llibertat de fer topless.

Què diu el comunicat? "Constitueix una discriminació la prohibició a les dones d'utilitzar les instal·lacions amb el tors nu (el que es coneix com a 'topless')."

Què diu la Generalitat? Aquest dimarts a la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu Patricia Plaja ha explicat que el govern "ha enviat una circular recordant que no es pot excloure ningú d'un servei per com va vestit" i ha afegit que cal "garantir la igualtat".

  • Ha apuntat que l'objectiu és "deixar de normalitzar" les discriminacions.
Categoria: Societat