Societat
Un infant d'una escola bressol municipal de Barcelona.
Foto: Un infant d'una escola bressol municipal de Barcelona. | Ajuntament de Barcelona
Educació

Vacants gratuïtes a les llars d'infants privades pels qui no han entrat a la pública

Temps de lectura: 2 minuts
Un infant d'una escola bressol municipal de Barcelona.
Foto: Un infant d'una escola bressol municipal de Barcelona. | Ajuntament de Barcelona

Una de cada quatre places a les llars d'infants privades ha quedat buida i ara es posaran a disposició de l'Administració per escolaritzar criatures que no hagin entrat a la pública. 

Per què és important? Aquesta mesura pretén posar fi a la discriminació i la bretxa socioeconòmica, ajudant a aquelles famílies que no poden pagar una plaça en una escola bressol privada.

Context: Des que l'Infantil 2 és gratuït a les escoles bressol públiques. Segons una enquesta de l'Associació Catalana de Llars d'Infants, les inscripcions a les guarderies privades s'han reduït un 25%.

En dades: Més de la meitat de les llars d'infants enquestades han tingut casos de famílies que s'han quedat sense plaça la pública.

  • El 84% dels centres afirma haver tingut baixes d'alumnes perquè han obtingut una plaça pública.

Context: Les llars d'infants amb més places buides el curs vinent se situen en municipis de menys densitat poblacional.

  • Les escoles bressol de Barcelona, per contra, han notat menys la influència de la gratuïtat de l'I2 perquè l'oferta pública "no cobreix la demanda".

Què han dit? La portaveu de l'Associació Catalana de Llars d'Infants, Rut Baqués, ha apuntat que les places dels centres adscrits "servirien per cobrir tota la demanda".

  • L’associació ha demanat la col·laboració del Govern per trobar una solució “equitativa” per a tot l’alumnat.
  • “Hem tingut famílies que ens han dit que feien la inscripció de l’I1 a la pública, ja que d’aquesta manera tindrien la plaça gratuïta a I2 assegurada”, ha explicat Baqués.
  • “Som coneixedors d’almenys una població on el segon criteri que dona més punts per obtenir una plaça a una llar d’infants municipal és que els dos progenitors estiguin en situació laboral activa en el moment de presentar la preinscripció”, ha destacat la portaveu de l’Associació Catalana de Llars d’Infants. Per motius com aquest, demanen un barem universal d'accés que no discrimini segons el nivell socioeconòmic de la família.
Categoria: Societat
Etiqueta: Educació