Societat
Milers de persones opositant, en una imatge d'arxiu
Foto: Milers de persones opositant, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Funcionaris

Comencen les oposicions a professor més grans de la història de Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
Milers de persones opositant, en una imatge d'arxiu
Foto: Milers de persones opositant, en una imatge d'arxiu | Europa Press

Més de 36.000 docents estan cridats a les oposicions més grans de la història del Departament d'Educació, que se celebren aquest dissabte 1 de juliol.

Per què és important? Les dimensions d'aquesta convocatòria són de tal magnitud perquè forma part del procés extraordinari per reduir la temporalitat a l'administració del 35% al 8%.

En xifres: En total, 36.304 persones seran aspirants a uns exàmens on hi haurà 14.238 places en joc que ara mateix estan ocupades per personal interí. Es fan a més de 146 seus repartides en centres educatius de tot Catalunya.

  • A les diverses oposicions convocades al llarg dels darrers cinc anys, més de 16.000 aspirants s'han convertit en funcionaris de carrera.

Què diuen? La secretària general del Departament d'Educació, Patrícia Gomà, ha fet valdre que un cop finalitzat el procés hi haurà "un gran guany pel sistema educatiu, que tindrà unes plantilles de centre estabilitzades i fixes".

  • Gomà ha destacat que aquest procés és "extraordinari" per la magnitud de places però no pel contingut, ja que la Generalitat convoca de forma periòdica oposicions de mestres i professors. "És el mateix sistema, amb les mateixes garanties, però tenim més gent participant", ha assegurat.

Mentrestant: Algunes de les persones que s'han presentat a aquestes també han format part del procés de concurs de mèrits que el Departament va iniciar la tardor de l'any passat, com a part del "macroprocés d'estabilització" per aconseguir rebaixar la temporalitat.

  • Aquest concurs, que a diferència de les oposicions no inclou un examen sinó que valora els mèrits i la formació per consolidar les places, es donarà per finalitzat al setembre, quan els professors prendran possessió de la plaça.

A partir d'ara: Les oposicions no són més que un primer pas perquè els professors aconsegueixin una plaça de funcionaris.

  • D'una banda, la defensa oral dels projectes s'allargarà durant tot l'estiu.
  • D'una altra, a la tardor serà quan es farà la valoració dels mèrits.
  • A més, el procés no podrà concloure fins que es completi la fase de pràctiques, que només es podrà fer a partir del setembre del 2024.
  • D'aquesta forma, els professors que es presentin a les proves d'aquest dissabte no podran ser nomenats funcionaris de carrera fins al desembre del 2024, un cop completades les pràctiques. 
Categoria: Societat