Societat
Judici d'afectatas pel medicament Talidomida
Foto: Judici d'afectatas pel medicament Talidomida | Europa Press
Drets Socials

Arriben les ajudes a víctimes de la Talidomida, causant de malformacions als anys 60

Temps de lectura: 2 minuts
Judici d'afectatas pel medicament Talidomida
Foto: Judici d'afectatas pel medicament Talidomida | Europa Press

El Consell de Ministres aprova aquest dimarts 4 de juliol ajudes per a les 130 persones víctimes de la talidomida, el medicament que causava malformacions en fetus i que no indicava que no era apte per a embarassades.

Per què és important? Fins ara només 24 víctimes havien rebut ajudes. Ara arribaran a la resta de persones afectades, que van néixer amb greus malformacions als voltants de 1961.

D'on venim? La Talidomida va ser un medicament comercialitzat als anys 50 per evitar nàusees i vòmits, per això, es receptava a dones embarassades per evitar aquests símptomes durant la gestació.

  • Si bé, va provocar greus malformacions en els fetus, una realitat que es va descobrir a partir de 1961 quan el medicament es va retirar del mercat.
  • La farmacèutica que produïa el medicament va ser portada a judici on va acceptar que al prospecte no s'indicava que no era apte per a embarassades.

En resposta: Les complicacions per establir una relació de causa-conseqüència entre les malformacions i el consum del fàrmac van fer que les ajudes es limitessin molt, arribant tan sols a 24 de les 130 víctimes.

La situació actual: S'han fet més de 600 anàlisis complexes per poder determinar la relació i, per tant, les ajudes.

  • Les ajudes es poden sol·licitar des de la publicació del decret al BOE, i la seva gestió anirà a càrrec de l'Imserso, que depèn del Ministeri de Drets Socials.
  • L'import varia en funció del grau de discapacitat a conseqüència de l'exposició al medicament.
  • Per exemple, una persona amb un 33% de discapacitat, rebrà 396.000 euros en un pagament únic.

Què han dit? Fonts del departament han declarat que la mesura "aconsegueix donar resposta als afectats després de dècades de reivindicacions".

  • El decret busca "fer justícia" amb els afectats a Espanya, "un dels països que més ha trigat a prestar suport, i regular per a ells una sèrie d'ajudes econòmiques".
Categoria: Societat